19

окт

ribbon

Дамян Йорданов спечели второто надсвирване в памет на Никола Ганчев

Националният конкурс за надсвирване с кавал в село Рудник отново се превърна в незабравим празник

Публикувано в: КултураБургас;
От: Теодора Савова

На 16 октомври в село Рудник се проведе втори Национален конкурс за надсвирване с кавал в чест на големия български кавалджия прославил себе си и България, Никола Ганчев.  През тази година се навършват деведесет и една години от рождението на човека, чиято мелодия се носи и до днес от последователите на неговото музикално изкуство.
Цели два дни жителите на Рудник пяха и танцуваха на площада пред читалището.  С помощта на община Бургас, Тракийско дружество “Антим I”, кметството на село Рудник и Българо-немски енергиен холдинг “Рудник ООД” за втори път  в читалише „Възраждане” се чу гласа на кавала.

През първият ден на празничната проява   кавалджии от цяла България се събраха на сцената на читалището в селото и свириха с едничка цел – признанието на публиката и славата, която е имал бай Кольо! Участниците, които бяха предимно от София, Сливен, Зимница и Варна изпълняваха по 2 песни с продължителност 5 минути.Освен индивидуални изпълнения бяха включени и групови.

Музикантите бяха разделени в три възрастови категории: 10 -14 г., 14 -20 г.и над 20 години. Избраните песни бяха „Варненско дайчово хоро”, „ Кавалджийски мелодии”,  „Отгоре слиза джанъм Койноле”, „ Макамлийска ръченица”, ” Мъри Тудоро” и пр.

Конкурсът отново бе от състезателен характер. И тази година журито беше изцяло от ученици на Никола Ганчев – Данчо Радулов, Георги Иванов и разбира се Недялко Недялков.Тримата обективно оценяваха талантите, като всички получиха награди – статуетка, диплом, парична премия и книги, дарени от Тракийското дружество.

Голямата награда за най-добре представил се участник бе нов кавал, специално изработен за конкурса от варненския майстор Иван Парушев. Инструментът бе спечелен от тринадесетгодишният Дамян Йорданов от ОУ „Антон Страшимиров” -Варна който бе отличен със Специалната награда на журито.

Лично Недялко Недялков връчи наградите на всички участници в тазгодишната музикална надпревара.Той сподели  че  децата има какво още да научат за кавала  за да станат истински добри в професията си.

Вторият ден на празника беше с изцяло нова програма. Тя включваше футболен турнир, песни и танци, изпълнени от местни школи, музикален поздрав от оркестър „Нестинари” и представянето на стародавния обичай – нестинарски танц.

Млади и стари танцуваха и пееха заедно със съставите от Пенсионерсия клуб към село Рудник, певиците от Тракийското дружество, играха народни танци с групата към читалище „Възраждане”. За доброто настроение на публиката се грижиха също и танцов състав „ Слънчеви усмивки” към НЧ „Възраждане”, песни изпълниха и малчуганите от ОУ “Петър Берон” от м.с. Черно море и ОУ „Климент Охридски” в село Рудник.

Много музика, кръшни хора и весели усмивки обединиха хората, дошли да се веселят истински и да забравят за ежедневието си поне за миг. Вече две години селото продължава традицията да се пее и танцува, вече две години възможностите и амбициите на кметство Рудник  и читалище „Възраждане” растат, като целта е една -никога да не угасва огъня на добрата традиция и култура.


Подобни публикации