21

окт

ribbon

В БСУ ще учат бойни изкуства

Публикувано в: ОбразованиеБургас;
От: pointburgas

С демонстрация на бойни техники в атриума на Бургаския свободен университет започна сътрудничеството между висшето училище и Айкидо клуб “Феникс”. Сенсей Мехмед Мехмедов, четвърти дан, Станислав Кърджев и Лъчезар Лозев получиха аплодисментите на присъстващите студенти и преподаватели. “Това нов спорт, който ще развиваме в университета. В заниманията по айкидо могат да се включат напълно безплатно всички студенти, преподаватели ис лужители, които пожелаят.”, заяви старши асистент д-р Зорница Ганева, отговорник за спортната дейност в БСУ.


Заниманията с айкидо ще се провеждат във вече оборудвана зала и ще бъдат във вторник и четвъртък от 18.30 ч. Те ще бъдат водени от ниструктора Станислав Кърджев, втори дан. Първата тренировка бе снощи.

Бургаският Айкидо клуб “Феникс” има двадесетгодишна история, основан е през 1990 г. по инициатива на създателя на Българска айкидо федерация сенсей Георги Иванов.

Резултат от целенасочена треньорска дейност е разрастванетона клуба. В момента занимания с айкидо се провеждат седем пъти в седмицата, в пет зали в различни квартали на Бургас.

Всички инструктори са достатъчно опитни и с дълъг айкидо стаж, като са защитили черни пояси пред японски майстори. Внимание се отделя и на най-малките, които тренират в обособени групи само за деца (от 6-10 години).

За усъвършенстване на уменията, както на трениращите, така и на инструкторите, ръководството на клуба организира ежегодно “Лятно айкидо училище”, където по покана гостуват световно известни майстори по този спорт. Самото събитие включва няколкодневен тренировъчен семинар (теория и практика), който завършва с тест за черен пояс.

До този момент дванадесет члена на клуба са защитили черни пояси пред японски майстори, представители на световната централа по Айкидо – Айкикай Хомбу Доджо. Десет от тях продължават с айкидо-практиката си, като инструктори и асистент-инструктори.


Подобни публикации