25

ное

ribbon

Венда Райкова получава “Златен Пегас”

Поетесата спечели след скандали и няколко тура гласуване

Публикувано в: КултураБургас;
От: pointburgas

Поетесата Венда Райкова ще бъде новият носител на бургаската литературна награда за цялостен принос “Златен Пегас”. По традиция отличието се връчва в навечерието на Никулден, празник на града.
Венда Райкова е дългогодишен литератор, има в творческата си биография  пет стихосбирки – “Паметта на чувствата”, “И все пак”, “Нишката”, “Зелена улица крайбрежна”  и “Есенните стихове”.  Тя е и почетен граджданин на Бургас.

Кандидатурата на известната поетеса бе издигната от Писателско дружество “Бургас”. За наградата бяха представени още шестима творци – Ат. Радойнов от Съюза на българските писатели, Илия Буржев (посмъртно) от дружество “Петко Росен”, Янчо Чолаков от дружеството на писателите-фантасти,  Тома Бинчев от дружество “Арт Пиерия”,  К. Дженков от Съюза на свободните писатели и Светозар Игов като второ предложение на дружество “Бургас”.

По традиция обсъждането и гласуването на кандидатурите не мина без ежегодните типични творчески скандали. В крайна сметка след няколко тура гласуване литературните таланти присъдиха наградата на Венда Райкова.


Подобни публикации