23

ное

ribbon

Бургаски ученици се разбунтуваха за ваканцията си

Кметът на града обеща да изпрати исканията им до министър Игнатов

Публикувано в: ОбразованиеБургас;
От: pointburgas


Със скандирания “Стачка! Стачка!” и “Искаме си ваканцията!” над 500 бургаски ученици от различни гимназии напуснаха учебните часове и дефилираха от Бургаския свободен университет до сградата на общината. Причина за тяхното недоволство бе орязаната коледна ваканция, която Министерството на образованието, младежта и науката е заковало в дните от 24 декември до 2 януари. На практика в нея влизат само пет учебни дни.


Манифестацията започна да се оформя към 10 ч., когато група от петдесетина възпитаници на Руската гимназия тръгна от училището със скандирания към центъра на Бургас. Пред Бургаския свободен университет тя бе погълната от неколкократно по-многобройно шествие на ученици от Спортното училище. След като протестиращите поеха по централната улица “Александровска”, към тях се присъединиха техни връстници от Френската гимназия, Механотехникума, СОУ “Св. св. Кирил и Методий” и др. Полицията реагира своевременно и за десетина минути успя да организира охрана на шествието.
Своите искания ваканцията да бъде удължена с една седмица младежите заявиха скандирайки пред сградата на общината. Те излъчиха контактна група, изцяло от момичета, която бе приета от кмета Димитър Николов и директора на дирекция “Образование” Веселина Таралова. Под виковете на протестиращите на площада, двете страни разговаряха в заседателната зала на общината.
“За нас е жизненоважно ваканцията да бъде удължена – след нея ни предстоят класните работи, трябва да имаме време да се подготвим за тях. Няма никаква причина да ни съкращават ваканцията – не е имало пропуснати учебни дни заради грипна епидемия или заради ниски температури. Всяка година ни намаляват с някакви дни зимната ваканция.”, посочиха гимназистите.
Кметът Димитър Николов обясни на ученическите представители, че по закон тойима право да поиска от просветното министерство само три учебни дни да бъдат обявени за неприсъствени. И обеща още днес да бъде обнародвана заповедта му, с която 6 декември – Никулден и празник на града се обявява за неучебен.

Въпросът с ваканциите е в ръцете на министър Сергей Игнатов, посочи Николов и посъветва исканията да бъдат отнесени към него. Той обеща на учениците писмото им до МОМН да бъде препратено от община Бургас по официалния ред, за да му бъде обърнато внимание. Малко по късно той излезе пред протестиращите с плакат “Обичаме ви!” в ръце.
До министър Игнатов учениците адресираха следното писмо: „Уважаеми господин министър, ние, бургаските ученици, настояваме за полагащата ни се зимна ваканция до 10 януари 2011 година. Смятаме, че в момента са нарушени правата ни и затова Ви молим да се съобразите с нашите справедливи искания. Гласът на бургаските ученици заслужава да бъде чут! Очакваме положителното Ви решение на поставения въпрос в най-кратки срокове.”
Неофициално гимназистите изразиха своето твърдо намерение да продължат спротестите, докато желанието им бъде удовлетворено. Мнозина възнамеряват да почетат с присъствието си първият официален учебен ден от новата 2012 година – 3 януари.


Подобни публикации