29

яну

ribbon

Бургаски гимназисти искат в Дегендорф

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Над 90 възпитаници на Професионална гимназия по туризъм, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, Професионална гимназия по електротехника и електроника и Гимназия с преподаване на немски език „Гьоте“, взеха участие в ученическа работна борса, организирана от община Бургас и област Дегендорф, Германия.

Идеята на съвместния проект между Бургас и Дегендорф е да помогне на млади хора, които завършват тази година, да продължат професионалното си образование в динамично развиващият се немски град, като същевременно работят по специалността си и усъвършенстват нивото си на владеене на немски език.
8 работодатели от областта на туризма, строителството, електротехниката и механотехниката и медицината от Дегендорф интервюираха кандидатите.
„Стажантите придобиват професионална квалификация след 3-годишно обучение, като им се предоставя възможност за допълнително едногодишно обучение за майсторско свидетелство. Това им позволява след това да стартират и самостоятелен бизнес в България или Германия“. Това заяви по време на откриване на третата ученическа работна борса зам.-кметът Йорданка Ананиева.
Първата година след старта на българо-немския проект за работа и професионално обучение, в Дегендорф са заминали 16 гимназисти, а втората 19.


Подобни публикации