8

юни

ribbon

Бургаски ветеринари се включват в протестите в столицата

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Група от над двадесет ветеринарни лекари от Бургас и областта заминават за столицата, за да се включат в протеста на съсловието, предвиден за понеделник пред Министерския съвет, съобщи д-р Стойно Стойнов, председател на регионалната колегие на Българския ветеринарен съюз в Бургас.

Недоволството на медиците се отприщи след приемането на първо четене на изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които според специалистите създават сериозна заплаха за здравето на хората и животните. Според д-р Йордан Бойчев, председател на БВС предстоящите за гласуване на второ четене промени ще блокират диагностиката на заболявания, а оттам и качеството на контрол на месото, млякото, яйцата и другите хранителни продукти, които ядем,
В понеделник ветеринарните лекари ще внесат протестна декларация в парламента и Министерския съвет срещу реформите в закона, включително и срещу възможностите за безконтролно търгуване с лекарства, отнемането на правомощията им за налагане на стандарти при упражняването на професията и адекватна грижа за животните.
Медиците не са съгласни и с правата, които поправките в нормативния документ дават на държавните ветеринарни инспектори. “Ако профилактиката на селскостопанските животни бъде поета от онези, които трябва да контролират дали се извършва – това ще доведе до конфликт на интереси, корупция, драстично занижаване на качеството на хранителните продукти.”, категорични са експертите.


Подобни публикации