1

окт

ribbon

Бебе с болно сърце спасиха бургаските лекари

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Благодарение на прецизната диагноза на лекари от МБАЛ-Бургас е спасен животът на бебе, родило се с тежък сърдечен проблем. Почти веднага след раждането бебето е транспортирано за спешна операция в Детската клиника към Националната кардиологична болница в София. Това е единственото лечебно заведение, където се извършват детски кардиологични операции.

„Бебето е с критична кардиопатия, т.е. тежко вродено заболяване на сърцето. Клапата на белодробната артерия е запушена, което спира кръвотока от сърцето към белите дробове”, каза д-р Пепа Ралева – консултант по детска кардиология в МБАЛ-Бургас и началник на Второ детско отделение.
Ð’ неделя началникът на Отделението по неонатология д-Ñ€ Слава Коларова забелязва тревожни симптоми в малкото момиченце и веднага повиква д-Ñ€ Ралева, която прекъсва отпуската си. Тя прави ехокардиография, която потвърждава диагнозата и се свързва с колегите си в София. Бебето е транспортирано със специален реаномобил на МБАЛ-Бургас, оборудван с кислород и кувьоз и е придружавано от лекар от Отделението по неонатологията – д-Ñ€ Маргарита Димитрова. Ð’ 14:30 часа същият ден малкото момиченце вече е в София. МБАЛ-Бургас поема всички разноски по транспортирането на детето.
В световен мащаб между 7 и 8 деца на 1000 живородени страдат от вродени сърдечни заболявания. За спасяване на живота им при този вид кардиопатии е най-важно бързото и навременно диагностициране. В момента малката пациентка се подготвя за операция в Националната кардиологична болница в София, като лекарите от МБАЛ-Бургас постоянно се осведомяват за състоянието й.


Подобни публикации