5

юни

ribbon

За лекарите и учителите

Публикувано в: Апострофи;
От: pointburgas

Лекар и учител вече ще са защитени професии, решиха депутатите от новоизбрания парламент. Който им посегне, е заплашен от една до петнадесет години затвор, в зависимост от нанесените телесни повреди.
Благодарение на промените в Наказателния кодекс българските медици и педагози се наредиха – поне по този показател – до полицаи, съдии, прокурори, следователи, съдебни изпълнители, митничари, данъчни и горски.

Безспорна е нуждата от тази законодателна промяна. Случаите с бити, че и пребити доктори и учители, никак не са малко. Ако за медиците няма точна статистика, то за педагозите проучване на СБУ сочи, че над половината от тях са били обект на агресия. Главно вербална, но и физическа.
Но като оставим настрани повелите на Наказателния кодекс, просто е срамно да се обяснява на гражданите, че никак не е красиво да се бият доктори и учители. И то на същите тези граждани, чиито предци са благоговеели пред знанието и са изпитвали дълбоко уважение към даскала и хекимина.
Истината е, че отношението на обществото към представителите на тези две професии е много важно за практикуващите ги. Признанието на труда им в морален план има съществена роля в тяхната професионална мотивация. Липсата му пък обезкуражава и най-идеалистично настроените медици и педагози.
Какви са последствията? По данни на работодателите едва 0,1% са младите учители до 25 години в учебните заведения у нас. Само три процента от учителите у нас са до 29-годишна възраст. Според експертите една от причините за деформации в поведението и възпитанието на децата е именно липсата на млади преподаватели в училищата.
При лекарите, и по-специално в спешната помощ, нещата са още по страшни. От четири спешни екипа в Бургас, само в един има лекар. В другите три са ангажирани фелдшери. Във Варна шестима „спешни“ медици напуснаха в един и същ ден, след като техен колега бе заплашен с пистолет. И така нататък…
За съжаление промените в Наказателния кодекс надали ще успеят да вменят почит и уважение към представителите на тези две професии.
Но засега е достатъчно поне да ги опазят живи.


Подобни публикации