10

май

ribbon

MS глътна Skype

Публикувано в: Светът; (15) прочитания
От: pointburgas

Microsoft потвърди, че купува Skype за 8,5 млрд. долара от инвеститорска група, водена от  Silver Lake, в една от най-големите сделки в историята на компанията, съобщава Financial Times. Чрез сделката софтуерният гигант се опитва да подобри позициите си в интернет пространството.

В изявление Microsoft и инвеститорската група подчертават, че сделката „ще утвърди Skype, като световна марка и ще подобри позициите на Microsoft на пазара на комуникационни продукти и услуги“.

Със своите 170 млн. потребители Skype ще подпомогне продажбите на продукти на Microsoft като Windows Phone и конзолите за игри Xbox и Kinect.

Последната сериозна сделка на Microsoft беше придобиването на рекламната компания  Aquantive през 2007 г. за малко над 6 млрд. долара.

Сделката няма да се отрази сериозно на кешовите резерви на Microsoft. Към края на март софтуерната компания е разполага с кеш и краткосрочни книжа за 50,2 млрд. долара.

Въпреки това цената на придобиването надминава очакванията на анализаторите. Skype обяви загуби от 7 млн. долара за 2010 г. при приходи от 860 млн.