17

апр

ribbon

Dragon най-после излита към МКС

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

НАСА разреши първия полет на частния космически кораб Dragon до Международната космическа станция,обяви в официалния си сайт американската космическа агенция. Точният график на полета – по-специално, датата на скачване с Международната космическа станция – все още е неизвестен. Изстрелването на космическата совалка е насрочено за понеделник, 30 април, 2012 г. от Кейп Канаверал.

Първоначално изстрелването трябваше да стане в края на ноември 2011. Тогава бе съобщено, че ракетата носител Falcon 9 ще изведе на орбита апарата, а на 7 декември Dragon ще се скачи с МКС. В този случай Роскосмос се противопостави на полета на частен космически кораб до Международната космическа станция.
Ръководителят на пилотираните програми на руската космическа агенция Алексей Краснов заяви: „Досега ние нямаме никакви доказателства, че търговският кораб съответства на приетите норми за космическа безопасност.“

Въпреки възраженията на Руската космическа агенция,  НАСА все пак одобри полета на Dragon. Стартирането  обаче  беше отложено поради технически причини. Следващият път стартът бе определен за 7 февруари, 2012 г., но компанията SpaceX, която е собственик на Dragon обяви, че стартът се отлага за пролетта, тъй като фирмата трябва да извърши още тестове на   оборудването.


Подобни публикации