20

дек

ribbon

“Погребаха” Морган Фрийман

CNN твърди, че няма вина за грешката на сайта си

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Истинска паника обхвана почитателите на звездата от “Изкуплението Шоушенк”, когато американският телевизионен канал Си Ен Ен (CNN.com) обяви по грешка актьора Морган Фрийман за мъртъв.
Информацията за смъртта на холивудския ас тръгнала от социалната мрежа “Туитър”.

“Ексклузивно: Актьорът Морган Фрийман е намерен мъртъв в къщата си в Бърбанк”, пишело в публикуваното съобщение. Известната медия обаче твърди, че появата му е следствие на това, че някой е проникнал в страницата им и че те нямат нищо общо с “новината”.
И макар на пръв поглед да е ясно, че това е шега, колкото и черен да е хуморът в случая, проблемът е там, че след като се появила веднъж в интернет, тя бързо била препубликувана от много от последователите на медията в своите профили, а редица сайтове копирали и пуснали написаното, считайки го за чиста монета.
Малко по-късно, когато разбрали за допуснатата грешка, от медията моментално съобщили: “Морган Фрийман не е мъртъв. Си Ен Ен оттегля информацията си” PR-ÑŠÑ‚ на Фрийман Стен Розенфелд също реагирал бързо и казал, че клиентът му е жив и здрав.
Приятел на звездата Питър Шанкман пък отвърнал: “Скъпи Си Ен Ен, Морган Фрийман все още си живее живота и е страшно зает с това, което върши в момента. Моля ви, проверете си първо информацията.”
Един от многобройните му фенове също публикувал: “Какви са тези приказки, хора? Морган Фрийман НЕ Е мъртъв. Сигурен съм! Някой, вероятно от “Фокс Нюз” (FoxNews.com). е проникнал в профила на конкурентите.”
И въпреки редица обвинения, че от Си Ен Ен си служат с мръснишки номера, за да привлекат общественото внимание, направеното разследване показва, че това не е така.
От една страна, оказва се, че досегашните постинги в “Туитър” никога не са съдържали думата “Ексклузивно”, така че стилът на писане не съответства, както би било най-логично.
От друга, установява се, че първото съобщение за фалшивата вест е публикувано от потребител с прякор @originalcjizzle, който по-късно казал “Хората не трябва да бъдат толкова наивни”.
Впоследствие потребителят посочва и че Фрийман е жив и здрав, а това е било шега между него и негов близък, който работи в “Ню Йорк Пост” (NYPost.com).
“Това наистина беше закачка между приятели. Не съм искал да привлека вниманието по този начин”, казва още той.


Подобни публикации