14

мар

ribbon

Япония върви към Чернобил-2

Седми американски флот избяга от опасния район

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Япония се бори да предотврати започналото разтапяне на горивните пръти във Втори реактор на АЕЦ “Фукушима-1″, където по-рано днес избухна втора експлозия. Започнала е операция по изпускане на пара от авариралия реактор, за да бъде намалено налягането.
Ð’ резултат на мощното земетресение на 11 март системите за охлаждане на три от шестте реактора на “Фукушима-1″ аварираха и две експлозии станаха в сградите, където се помещават Първи и Трети реактор.

Операторът на централата съобщи, че въпреки усилията, равнището на водата в охладителната система е спаднало драстично в понеделник. Това поражда опасност от прегряване на реактора, което може да доведе до топене на горивните пръти и изтичане на радиация.

Ð’ същото време японското правителство увери, че е малко вероятно да се стигне до голяма експлозия във Втори реактор на АЕЦ “Фукушима-1″. При втория взрив са ранени 11 човека, някои от които сериозно. Експлозията е усетена на разстояние 40 км. Наложена е евакуация в 20-километровата зона около АЕЦ-а.

Японската телевизия показа облаци дим над Трети реактор след взрива. От японската Агенция за ядрена сигурност съобщиха, че детонацията вероятно е предизвикана от натрупване на водород. Външната сграда, в която е разположен реакторът, е сериозно разрушена. Но както и след първата експлозия, операторът на централа “Токио електрик пауър” заяви, че плътната защитна стена на ядрото на реактора не е засегната. Посочва се също, че равнището на радиация отвън е все още в норма.

Инцидентът във “Фукушима-1″, който е най-сериозният след катастрофата в Чернобил през 1986 г., предизвика критики към властите, че са зле подготвени за подобни аварии. Ð’ момента горивните пръти са частично покрити с морска вода. По-рано имаше частично разтапяне на горивни пръти в Първи и Трети реактор, където избухнаха експлозиите.

Седми американски флот е преместил своите кораби и самолети от зоната на пострадалата АЕЦ “Фукушима – 1″, след като там било засечено ниско ниво на радиация, предаде Асошиейтед прес. Флотът съобщи, че радиацията е от дима и парата, бълвани от централата след експлозията.

Самолетоносачът “Роналд Рейгън” е бил на сто морски мили от брега, когато приборите му засекли радиацията, чието количество се равнявало на едномесечно облъчване от естествения радиационен фон.

Японската агенция за ядрена безопасност изключва възможността в АЕЦ “Фукушима” да стане авария като чернобилската, заяви в понеделник министърът за националната политика Коичиро Гемба, цитиран от агенция Джиджи прес.

Според експерти на оператора експлозията в Трети реактор е била много по-мощна от подобния взрив в събота в Първи реактор, предизвикал падане на покрива.

Третият реактор работи с ураново-плутониево гориво, но по характеристиките си не създава особени проблеми от гледна точка на безопасността, казаха експерти.

Над 180 000 човека бяха евакуирани от зоната през последните дни, а вероятно повече от 160 души са били изложени на радиация.

Независимо, че години наред Япония последователно се подготвяше за големи земетресения, подсилвайки сградите и изграждайки диги, цунамито, което настъпи толкова бързо след земетресението, че много хора не успяха да се придвижат на по-високо, имаше опустошителен ефект.


Подобни публикации