3

юли

ribbon

Сър Тери Пратчет вече отказва обществени прояви

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Световноизвестният британски писател сър Тери Пратчет за пръв път отмени участието си в обществено мероприятие – фестивал в Манчестър, посветен на поредицата му “Светът на диска”, съобщиха в.”Таймс” и в. “Гардиън”.
През 2007 г. Пратчет, който сега е на 66 години, обяви, че е болен от рядка форма на болестта на Алцхаймер. Болестта прогресира и сега писателят не може сам да върши много неща, сред които да шофира.

Ð’ писмо Пратчет се извини на почитателите на фентъзи поредицата му “Светът на диска”, които го очакваха на ежегодната си среща в Манчестър през август. За да компенсира отсъствието си на фестивала, на който трябваше да бъде почетен гост, Пратчет обеща да изпрати на феновете прочутата си черна шапка.
Сър Тери Пратчет е патрон на британската Фондация за борба с болестта на Алцхаймер от 2008 г. Оттогава той е дарил стотици хиляди британски лири, за да подпомогне финансирането на медицински изследвания.
През досегашната си литературна кариера 66-годишният Тери Пратчет е продал над 75 милиона книги. Ð’ поредицата “Светът на диска” има 40 романа, преведени на 37 езика. От тях са продадени повече от 55 милиона екземпляра, отбелязва БТА.
Откакто преди 7 години Пратчет обяви, че е болен от Алцхаймер, издаде пет нови произведения. Сега Тери Пратчет живее със съпругата си Лин в графство Уилтшир, недалеч от гр. Солсбъри.


Подобни публикации