3

юли

ribbon

Сър Тери Пратчет вече отказва обществени прояви

Публикувано в: Светът; (26) прочитания
От: pointburgas

Световноизвестният британски писател сър Тери Пратчет за пръв път отмени участието си в обществено мероприятие – фестивал в Манчестър, посветен на поредицата му “Светът на диска”, съобщиха в.”Таймс” и в. “Гардиън”.
През 2007 г. Пратчет, който сега е на 66 години, обяви, че е болен от рядка форма на болестта на Алцхаймер. Болестта прогресира и сега писателят не може сам да върши много неща, сред които да шофира.

В писмо Пратчет се извини на почитателите на фентъзи поредицата му “Светът на диска”, които го очакваха на ежегодната си среща в Манчестър през август. За да компенсира отсъствието си на фестивала, на който трябваше да бъде почетен гост, Пратчет обеща да изпрати на феновете прочутата си черна шапка.
Сър Тери Пратчет е патрон на британската Фондация за борба с болестта на Алцхаймер от 2008 г. Оттогава той е дарил стотици хиляди британски лири, за да подпомогне финансирането на медицински изследвания.
През досегашната си литературна кариера 66-годишният Тери Пратчет е продал над 75 милиона книги. В поредицата “Светът на диска” има 40 романа, преведени на 37 езика. От тях са продадени повече от 55 милиона екземпляра, отбелязва БТА.
Откакто преди 7 години Пратчет обяви, че е болен от Алцхаймер, издаде пет нови произведения. Сега Тери Пратчет живее със съпругата си Лин в графство Уилтшир, недалеч от гр. Солсбъри.


Подобни публикации
    няма намерени