4

юли

ribbon

Случи се – европарламентът отхвърли АКТА!

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Отхвърлянето на АКТА е победа на хората, които излязоха на улиците и застанаха с лицата си в социалните мрежи. Те запазиха достъпността и свободата на интернет. Това е победа на гражданите, заяви Ивайло Калфин, след като днес Европейският парламент с 478 на 39 гласа и 165 “въздържали се” отхвърли ратификацията на Търговско споразумение за борба с фалшифицирането между Европейския съюз и неговите държави членки плюс Австралия, Канада, Япония, Корея, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария и САЩ.

“Аз гласувах за тази победа, защото съм убеден, че АКТА щеше да направи интернет по-скъп и по-трудно достъпен, а в ръцете на недемократични правителства – щеше да е опасно оръжие. АКТА нямаше потенциал да реши проблемите със защитата на интелектуалната собственост”, заяви Калфин.
Според Калфин отхвърлянето на споразумението от Европейския парламент слага точка на надеждите, че АКТА ще стане част от европейското законодателство и сега всяка страна трябва да реши сама, без да се крие зад европейските институции да го прилага или не. 22 европейски държави, включително България, подписаха през декември споразумението. Българското правителство замрази ратификацията в Народното събрание в очакване на вота на Европейския парламент.
“Сега, след месеци борба, мога да кажа, че голямата сила, която наклони везните и накара правителствата и Европейската комисия да отстъпят, бяха масовите протести на хората. Никой не може да си позволи да пренебрегва мнението на гражданите. Нека това е урок за всички, които управляват или са в опозиция”, заяви Ивайло Калфин.


Подобни публикации