28

дек

ribbon

Путин обяви курс към Linux

Публикувано в: Светът; (22) прочитания
От: pointburgas

Руският премиер Владимир Путин подписа документ, който описва график за преход на държавната администрация към свободен софтуер, съобщи technews.bg, позовавайки се на руски медии. Планът за “преход на федералните органи на властта и федералните бюджетни ведомства към използване на свободен софтуер” ще бъде реализиран в периода от 2011 до 2015 година.

Документът има обем 17 страници. През третото тримесечие на 2011 г. трябва да бъдат утвърдени спецификациите на форматите за данни, които ще поддържа свободният софтуер.

Пилотни проекти по внедряване на свободен софтуер ще започнат през второто тримесечие на 2012 година. Пълното внедряване на новата платформа в органите на властта и бюджетните ведомства ще приключи през третото тримесечие на 2014 г.

Предвижда се изграждане на национален репозитар, който ще съдържа дистрибуции на Linux и магазин за приложения, подобен на App Store, но за свободни операционни системи.

Идеолозите на проекта виждат няколко ползи от свободния софтуер – спиране на плащанията за лицензи, поръчки на софтуер от местни разработчици вместо импорт на външни продукти и насърчаване на иновациите в икономиката.