7

ное

ribbon

Покрай Обама янките “отикаха” и 170 референдума

Щатските плебисцити се проведоха паралелно с изборите за президент

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

На референдума, който бе проведен паралелно с президентските избори в щата Калифорния, избирателите отхвърлиха предложението за обозначаване на храните , които съдържат генетично модифицирани продукти. 55% от избирателите са отхвърлили мярката, а 46% са я подкрепили.Избирателите в американския щат Калифорния отхвърлиха предложението за премахване на смъртната присъда и замяната й с доживотен затвор без право на помилване, сочи официална информация след преброяване на повече от 50% от бюлетините.

Избирателите в щатите Колорадо и Вашингтон гласуваха за легализирането на пушенето и продажбата на марихуаната без медицинска рецепта. Това сочат предварителните данни от референдума след преброяването на половината от гласовете. Жителите на още един щат, Масачузетс, подкрепиха използването на марихуаната за медицински цели. По-рано с рецепта наркотикът можеше да се закупи само в Калифорния, а без лекарско предписание марихуаната не се продаваше в нито един от американските щати.
Пълната легализация на леките наркотици противоречи на федералния закон, който забранява продажбата на марихуана при всякакви обстоятелства. Затова Вашингтон може да обжалва резултатите от референдума в съда. Ако това не се случи, тогава лицата над 21-годишна възраст ще могат да закупуват по една унция (малко над 28 грама) наркотик в специални пунктове за продажба или ще могат да отглеждат не повече от шест храста марихуана в дома си. Обаче употребата на наркотика на обществени места ще продължи да е забранена.
Два американски щата – Мейн и Мериленд – според предварителните резултати от референдумите са гласували за легализирането на еднополовите бракове. В САЩ еднополовите бракове са забранени в 31 щата, но са разрешени в Кънектикът, Айова, Масачузетс, Ню Хемпшир, Ню Йорк и Вермонт, но досега във всеки един от случаите решението се е взимало законодателно, а не чрез пряко гласуване.


Подобни публикации