9

окт

ribbon

Маслина на 30 века ражда плод

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Маслиново дръвче на повече от три хиляди години продължава да дава плодове на гръцкия остров Крит, съобщава в електронното си издание гръцкият в. “Етнос”, цитиран от БТА днес. То се намира в селището Вувес, близо до град Ханя, и е най-старото на света.

Ð’ петък се организира обирането на родените от него маслини. Това ще стане по традиционен метод – с ръце, и ще бъде наблюдавано от участниците на международен семинар. След това маслините от местния вид цунати ще бъдат сертифицирани. През 1990 г. с единодушно решение на областния съвет на град Ханя маслиновото дръвче е обявено за природен паметник от изключително значение.

С венец от клони от маслиновото дръвче са награждавани победителите на маратона на олимпийските игри в Атина през 2004 г. и в Пекин през 2008 г. Клонче от дръвчето е съпровождало гръцката делегация на откриването на игрите в Лондон.

Ð’ близост до древното дърво се намира друго дърво, което е особено впечатляващо, тъй като ражда три вида маслини – каламата, цунати и короники.


Подобни публикации