20

окт

ribbon

Краят на света се отлага

Календарът на маите бил неправилно тълкуван

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Учените “отмениха” Апокалипсиса през 2012 година, пише руското електронно издание  mignews.com. Краят на света през 2012 година беше “предсказан” по календара на маите.

Има добра и лоша новина. Добрата новина е, че календарът не приключва на 21 декември 2012 година, следователно и краят на света не настъпва тогава. Лошата новина обаче е, че никой не знае кога свършва календарът на маите и следователно – датата на края на света остава неизвестна, пише в материала.Новият критичен прочит на древното пророчество е публикуван в една от главите на книгата “Календари и години ІІ: Астрономия и време в древния и съвременния свят” (издание Oxbow Books, 2010).

Авторите на този труд смятат, че календарът на маите досега е бил грешно тълкуван и е сбъркан с 50, може би дори със сто години. Това обстоятелство подлага на съмнения очаквания Апокалипсис, нарочен за 2012 г. Наред с това подлага на съмнения и различни исторически събития в живота на древните маи.

Ð’ новата книга се обръща особено внимание на това, че в голямата си част, датите в Календара на маите са били разчетени и възстановени на основата на документи от колониалния период, написани на езика на маите, но с латински букви. Това обстоятелство подчертава и авторът на новото изследване – Херардо Алдан, професор в Калифорнийския университет в Санта Барбара, който се занимава с изследване на тази етническа група.

По-късно при разчитането на Календара на маите учените са стигнали до извода, че в основата му е залегнало движението на планетата Венера. Но това, както се доказва от най-новите изследвания, не е така. Алдан не дава конкретен отговор на въпроса как може точно да бъде разчетен Календарът на маите спрямо днешния календар, тъй като предпочита да се съсредоточи върху проблема, че досегашното разчитане е погрешно.


Подобни публикации