28

ное

ribbon

Испанка “приватизира” Слънцето

Иска такса “слънчева енергия” от всички, които ползват светилото

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Жителка на малкото испанско градче Салватерра де Миньо доказа, че за предприемчивостта няма спирачки. 49-годишната Анхелес Дюран се обяви за собственичка на Слънцето и си извади нотариален акт за това.
Тя предприела първите стъпки по узаконяване на собствеността си върху Слънцето през септември, когато прочела за американец, който се регистрирал като собственик на Луната и на повечето планети от Слънчевата система.

„Има международно споразумение, което гласи, че никоя държава в света не може да се обяви за собственик на която и да е планета или звезда. Но в споразумението не се споменава нищо за отделните хора”, коментира Дюран пред испанския вестник „Ел Мундо”.

„Не срещнах никакви спънки в самата процедура по легалното установяване на собствеността ми върху Слънцето. Не съм глупава, много добре знам какъв е законът. Всеки е можел да направи това, но аз първа се сетих”, допълва още испанката.

След като Дюран вече притежава документ от местен нотариус, удостоверяващ собствеността й върху Слънцето, жената си позволи да обяви, че възнамерява да събере такси от всички, които използват слънчевата енергия.

50% от приходите Дюран възнамерява да предостави на испанското правителство, а 20% – на пенсионния фонд на държавата. 10% от събраните такси испанката ще дари за научни изследвания, други 10% възнамерява да предостави на благотворителни организации, борещи се с глада в световен мащаб, и останалите 10% Дюран ще използва за свои собствени нужди.

Засега тя не е уточнила как точно ще си събира дължимото от почти 7-те милиарда жители на планетата, но е твърдо решена да продължи с реализацията нас вои нови “грандиозни идеи”.


Подобни публикации