16

ное

ribbon

Интернет-гигантите се обединиха срещу закон

Публикувано в: Светът; (14) прочитания
От: pointburgas

Интернет-гигантите Facebook, Google, Twitter и Yahoo се обединиха с AOL, eBay, LinkedIn, Mozilla и Zynga против предложен закон в Конгреса на САЩ, целящ да се бори с онлайн-пиратството.
В съвместно писмо фирмите заявиха, че подкрепят “обявените цели на закона – осигуряването на допълнителни средства за борба с чуждестранни сайтове, посветени на нарушаване на авторските права”.

“За нещастие, така написан, законът ще изложи спазващите закона фирми и технологични компании от САЩ на нови неизвестни пасиви и технологични мандати, които ще налагат наблюдението на уебсайтове”, се посочва в писмото им до комитетите на Сената и Камарата на представителите.

“Опасяваме се, че тези мерки представляват сериозна заплаха за иновативността и създаването на работни места в нашата индустрия, както и за кибер-сигурността на нашата страна”, заявяват Интернет-гигантите.

Законите за мерки срещу “нелегалните” сайтове, обвинени в пиратстване на филми, телевизионни програми и музика получиха подкрепата на Холивуд, музикалната индустрия, Съюза за бизнес-софтуер, Националната асоциация на производителите, Търговската камара на САЩ и други групировки. Групите за защита на свободата на словото и дигиталните права обаче ги критикуват, защото разрешават на американските правоприлагащи органи да затварят едностранно сайтове, включително в чужбина, без процес, съобщава БГНЕС.

Интернет-компаниите заявиха, че “не могат да подкрепят тези закони така, както са написани и молят да бъдат разгледани по-целенасочени методи за борба с “незаконните” сайтове”.