14

мар

ribbon

Западът е готов за нахлуване в Либия

Напълно е подготвена блокадата на либийското въздушно пространство

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Великобритания може да оглави операцията против Кадафи. Дейвид Кемерън, който до последно време бе загрижен изключително от икономически проблеми, реши да се представи в ролята на военен стратег. Както пише влиятелният „Файненшъл Таймс”, от превръщането на Кемерън във войнствен лидер са разтревожени дори водещи английски стратези, съобщи Голос России.

Причината е, че именно по негова инициатива правителството буквално миналата година съкрати финансирането на отбраната и постави строги срокове за изтегляне на войските от Афганистан. А сега премиерът едва ли не всеки ден се състезава с президента на САЩ и го убеждава да действат заедно за да свалят Кадафи. Какво ли се е случило с Дейвид Кемерън?

Според журналистите, той се страхува, че останал на власт, Кадафи пак ще се върне към практиката на международния терор – но този път с по-големи финансови възможности. Освен това, британският премиер смята, че днес той има и сериозни съюзници: не само Барак Обама, но и Никола Саркози. Последният в четвъртък неочаквано (в това число и за ръководството на Европейския съюз) призна легитимността на опозиционното правителство на Либия и изрази готовност да нанесе точкови удари по войските на Кадафи.

Военни аналитици от различни страни смятат, че международната военна операция в Либия вече става неизбежна. В техническо отношение към въздушната блокада на Триполи всичко е готово, казва вицепрезидентът на Академията за геополитически проблеми Леонид Ивашов: “Самолетоносачът „Ентърпрайз” вече пътува за там, и други кораби са на път, както и платформи за противовъздушна отбрана. Те и без наземна операция са способни да „счупят” радиолокационното поле на Кадафи, да парализират летищата и системите за управление на полетите.”

Според мнозина експерти, няма проблеми за блокиране на въздушното пространство над Либия с военни средства. Но при това остава нерешен политическият аспект, който и в НАТО, и в Европейския съюз, разбира се, го имат предвид. В НАТО дават да се разбере, че без мандат на ООН нямат намерение да провеждат още една интервенция. Блокът и без това има лошо реноме в ислямския свят. Но и едва ли си струва да се възлагат големи надежди за мандат на Съвета за сигурност на ООН – редица държави, в това число и постоянни членки, са против тази идея.


Подобни публикации