13

май

ribbon

Студенти от БСУ откупиха и подариха на Природонаучния музей ценен фосил

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Бургаският музей успя да се сдобие с ценна находка, благодарение на студенти от Бургаския свободен университет. Става дума за хетероморфен амонит, който според експертите е фосил с изключителна стойност. Средствата за откупуването му от частен колекционер са събрани за десет дни.

Именно бързата реакция на студентите направила невъзможна сделка в Интернет, където въпросната находка била пусната за продажба.

Подобни фосили досега са намерени едва 7 екземпляра – 2 от тях се намират в музеи извън България, 1 е в частна колекция, 3 са в Националния Природонаучен музей в София, а последният екземпляр вече може да бъде видян в Бургас.

Утре от 11:00 часа в Библиотеката на БСУ ще бъде изложен амонитът, закупен със средствата, събрани от студентите специалност Публична администрация и техния преподавател доц. д-р Мария Нейкова. Д-р

 

Светла Далакчиева – завеждащ отдел „Природа“ към РИМ-Бургас ще връчи грамоти на дарителите – студенти. Събитието се организира като част от кампанията „Ще намерят ли нов дом в музея?“, която има за цел набиране на средства за създаване на експозиция с вкаменелости в Бургас. Кулминация на кампанията ще е в Нощта на музеите – 17 май (събота) от 17:00 до 24:00 ч.


Подобни публикации