28

май

ribbon

Покрай лекарите и учителите стават защитена професия

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Лекарите и учителите бяха добавени към списъка със защитени професии и посегателството над тях ще се третира като нападението над полицаи и данъчни. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, приети от депутатите от временната парламентарна комисия по правни въпроси.

Защитата на лекарските екипи беше набързо приета в момент, когато в лекарското съсловие се надигат протести след последния случай на побой над екип от Бърза помощ. Преди ден от Лекарския съюз поставиха ултиматум, че ако защитата на медиците не бъде приета до 15 юни, ще започнат ефективни протести на всички нива от системата с изключение на спешната помощ.
По предложение на “Атака“ под специална защита попаднаха и учителите. Председателят на комисията Христо Бисеров заяви готовността на Народното събрание да приеме поправките на първо четене в пленарна зала още в четвъртък.
При нападение над човек със защитена професия Наказателният кодекс предвижда между 5 и 15 години затвор за причиняване на тежка телесна повреда, от 3 до 10 години – при средна телесна повреда, от 1 до 5 години – при лека телесна повреда, при която е пострадало здравето на потърпевшия, и до 3 години при лека телесна повреда, при която има болка и страдание, но без разстройство на здравето.
Сега под особена защита попадат съдии, прокурори, следователи, полицаи, държавни и частни съдебни изпълнители, митничари, данъчни, служителите на Изпълнителната агенция по горите и Министерството на околната среда и водите, които изпълняват контролни функции.


Подобни публикации