20

окт

ribbon

Игнатов се скри от гневни студенти

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Студенти от СУ “Св. Климент Охридски” протестираха близо два часа под прозорците на Министерство на образованието. Гневът им бе насочен срещу орязания бюджет на най-старото висше училище в страната, отказът на държавата да осигури пари за обучението на 15 835 първокурсници, опасността да останат без стипендии за успех и лошите битови условия, в които са принудени да живеят в общежитията.

Бъдещите висшисти прочетоха декларация с исканията си. В нея се настоява за СУ да бъдат отпуснати допълнително по-малко от 6 млн. лв., за да се гарантира нормалното провеждане на зимния семестър на учебната 2010/2011 година и да не се стига до принудителна „дървена“ ваканция през януари.

Младежите многократно скандираха: “Игнатов, излез”, но просветният министър не се отзова на “поканата” им. По време на протеста стана ясно, че той е поканил петима представители на студентите в кабинета си, но те отказаха да влязат в сградата на МОМН, защото не виждали смисъл да преповтарят исканията си пред него.

Към края на акцията същият призив беше отправен и към финансовия министър Симеон Дянков, но и той не дойде на площада.

Протестът премина под надслов „Образованието – приоритет на дела, не на думи“. “Погребвате СУ, погребвате нас”, скандираха недоволните младежи. Развяха се плакати с надписи „Стига късогледа политика. Приоритет на знанието”, „Образование в дъното на бюджета – държава в дъното на Европа”, “Ние сме бъдещето, Дянков и Игнатов са краят” и други.


Подобни публикации