15

окт

ribbon

Златотърсачи от Руската преровиха Велека за ценния метал

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Общо петдесет възпитаници на гимназията за чужди езици „Васил Левски“ от ЗИП Биология и ЗИП География станаха златотърсачи за един ден. Техният Клондайк бе поречието на Велека в местността Ковач.

Учениците имаха възможност да изслушат беседа и нагледно да се запознаят с минерали от речните наноси на р.Велека, като специален акцент беше златото и начини за неговия добив. Гост лектори бяха Кирил Стаменов- председател на Българската асоциациация на търсачите на самородно злато и метеорити, и Симеон Йорданов и Петя Йорданова от Природонаучен музей Бургас. Пътуването се проведе в рамките на проект „Приключение в музея. Природонаучния музей в помощ на екологичното образование“, финансиран от Фондация „Америка за България“ и изпълняван от РИМ-Бургас.

В процеса на обучение учениците изслушаха лекцията на Кирил Стаменов, за начините на добиване на самородно злато, имаха възможност да извършат упражнения на терен и сами намериха и откриха самородно злато. Въцпитаниците на ГРЕ изучиха видовете минерали в р. Велека, изследваха речни наноси и наблюдаваха полускъпоценни камъни. Те наблюдаваха типичната за Странджа растителност – източен бук, габър, както и типичните за края на Терциера гори на умерения климат с вечнозелен лавровиден подлес.
Теренното упражнение – екскурзия „Златото в Странджа планина“ е силно иновативно, защото събуди природозащитния, предприемаческия, авантюристичния и изследователския дух в учениците от ЗИП Биология и ЗИП География. Не само учениците открили злато, но и всички останали от ГЧЕ „В.Левски“ се върнаха в Бургас, в приповдигнато настроение и заредени с положителна енергия от Странджа.


Подобни публикации