10

сеп

ribbon

Премиерна изложба в Бургас представи Жанина Дубарова

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Първа самостоятелна изложба в родния Бургас откри младата художничка Жанина Дубарова. В изложбената зала на Дружеството на бургаските художници на ул. „Александровска“ тя представя пред публика свои платна и осветителни тела. Експозицията е под наслов „30“, отпращайки към току-що навършения житейски юбилей. Водата и светлината са водещите начала в творбите й, които притежават неподправено очарование и създават въздействащо настроение.

Жанина Дубарова е възпитаничка на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” Бургас, профил “изобразително изкуство и италиански език” Приета за студентка в Националната художествена академия, специалност “Стенопис” в курса на проф. Тома Върбанов.
Участва в обща изложба на групата на Бургаските художници. Приета за студентка в Istituto Superiore per le Industrie Artistiche – Faenza, Италия след курс на обучение по програма Erasmus Участва в изпълнението и от части в проектирането на монументалните произведения на художника Н. Дубаров в новата сграда на Бургаския свободен универитет. Участва в конкурса “Promosedia” с проекта “Gotica”, реализиран заедно с prof. Mauro Mami. Участва в конкурса “Eating Anywhere” с проекта “Tavolozza”, реализиран заедно с prof. Paolo Zani.


През 2005 г.реализира стенописа “Преобразяване” в ресторанта на хотел “Явор Палас” Слънчев Бряг. Дипломира се в ISIA Faenza, Италия, степен “бакалавър” с дипломната работа “Tre passi verso il design”, c ръководител на дипломната работа prof. Giorgio Gurioli. Участва в обща изложба на студенти от НХА в кино “Център”, нейна работа е закупена от културното аташе на Аржентина в България.
Дипломира се в НХА степен “бакалавър” със стенописа “Universum”, реализиран в новата сграда на БСУ. Участва в изложба на секция “Монументални изкуства” на СБХ. Приета за студентка в НХА о.к.с. “магистър”, спец. “Стенопис” в курса на проф. Тома Върбанов. Участва в младежката изложба на фондация “Св. Св. Кирил и Методий”. Печели стипендията на фондация “Галерия на българските таланти”. Работи като интериорен дизайнер във фирма “Евромебел” София, където напуска, за да се дипломира в НХА. Реализира витражите в централното фоайе на училище “Васил Априлов”- Бургас заедно с художника Н. Дубаров 2006г. Дипломира се в НХА степен “магистър”, с дипломна работа “Любовна песен” витраж в техника тифани. Защитава докторска степен в НХА.


Подобни публикации