27

фев

ribbon

Носител на Оскар идва за филм феста в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Тазгодишният носител на Оскар за най-добър чуждоезичен филм – “Любов” на Михаел Ханеке, ще бъде показан и в Бургас. Това ще се случи в рамките на Единадесетия кинофестивал “София филм фест на Брега”. Той ще бъде открит официално на 14 март, а негов дом до самия финал – 22 март ще бъде Общинското кино АБ в Драматичен театър “Адриана Будевска”.

Директорът на „София филм фест” Стефан Китанов-Кита представи програмата на фестивала, който тази година е в памет на Йорданка Ингилизова, която дълги години го провеждаше и организираше. Делото й продължават нейните приятели и нейното семейство. Заради това в Бургас ще бъдат излъчени 20 филма, номинирани и наградени на фестивалите в Кан, Берлин и Холивуд.За първи път фестът ще бъде открит с документален филм – „Витоша” на режисьора на Любомир Младенов. Той разказва за протестите на Орлов мост в столицата в защита на планината.

Сред българските игрални филми са режисьорският дебют на Кирил Станков – „Джулай”. Ролите се поверени на Параскева Джукелова, Касиела Ноа Ашер, Яна Титова, Ованес Торосян и др.
С вход свободен със съдействието на Европейския парламент тази година ще бъде представен „Табу”.
Единственият американски филм в програмата е „Хичкок”, с Антъни Хопкинс в главната роля, Хелън Мирън и Скарлет Йохансон. Черно-бялата тореадорска приказка „Снежанка” е ням филм, направен по подобие на „Артистът”.
Фестивалът ще има оптимистичен завършек – „Трябва ти единствено любов” на Сузане Биер.
В програмата са включени още: „Чистилище” на турската режисьорка Йешим Устаоглу, „Отвъд хълмовете” на Кристиан Мунджиу; „Ангелският дял” на Кен Лоуч; „В къщата” на франсоа Озон; „Ловът” на Томас Винтерберг; „Вик и Фло видях мечка” на Дени Коте; „Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович.
Цялата програма на фестивала ще научите в началото на март.
7 лв. ще струва билетът за филм от фестивала, за ученици и пенсионери – 5 лв. И тази година има карти за 10 и 20 филма на цени 60 и 100 лв. Те обаче не включват откриването и закриването на фестивала. Билетите ще се продават в касата на театър „Адриана Будевска” от началото на следващата седмица.
Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Община Бургас, „Арт фест”, сдружение „На брега”, „София Франс Ауто –Бургас”, книжарници „Хеликон”, „Черноморски институт”, хотел „България”, „Деметра” и „Бургасцвет 90”.


Подобни публикации