31

авг

ribbon

OffNews.bg пак хвана далавера в земеделското министерство

Публикувано в: България; (121) прочитания
От: pointburgas

Безобразията в Министерството на зедемелието и храните (МЗХ) не спират. След като в началото на август “Отворен парламент – гражданските гласове” разкри, че МЗХ е платило 100 хиляди лева за изработка на профили на програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във Facebook и Twitter на фирма на бившата PR-ка и подчинена на Найденов Кристина Павлова, днес OffNews.bg разкри още по-скандална поръчка.

86 610.20 лева са дадени за “Внедряване на софтуер за моментни съобщения, аудио и видео комуникация за всеки служител от отделите „ОППМРСР“ и „ДПМРСР“. Префърцуненият термин „софтуер за моментни съобщения“ всъщност означава инсталиране на безплатна програма от типа на Skype, ICQ, MSN Messenger, Yahoo Messenger или който и да е от хилядите техни безплатни аналози.
Усвояването на държавни пари този път минава през Държавен фонд „Земеделие“, който е възложител на поръчката. За нея са били предвидени 90 000 лева. Оферта подава само една фирма и печели с цена 86 610,20 лева.
Спечелилата фирма е “АЙ БИ ЕС БЪЛГАРИЯ “ ЕООД. Управляващ фирмата е Горан Ангелов. Собственик е АЙ БИ ЕС ГРУП – БЪЛГАРИЯ, в която Ангелов има 94%, а съдружник му е Мартин Маждраков с 6%.
Според поръчката „софтуерът за моментни съобщения“ трябва да се „внедри“ на 280 компютъра. Още не е ясно дали за тези пари спечелилата фирма е инсталирала обикновен Скайп или е разработила свой аналог на безплатната програма.
За да не се разчуе тайната, ДФ „Земеделие“ е сключил с „Ай Би Ес“ споразумение за конфиденциалност.
Репортер на OFFNews.bg се свърза с представители на ДФ „Земеделие“ и спечелилата фирма. Записите от разговорите с тях и още подробности по скандалното усвояване очаквайте в предаването „Разследване на седмицата“. То ще се предава на живо от 16.00 часа едновременно на сайтовете на OFFNews.bg, Отворен парламент,PIA News Agency, независимата платформа Гневни Млади Хора, „Сега“ и БГНЕС, както и по OFFRoad Radio.