25

окт

ribbon

83% от българчетата ползват Интернет

Половината от тийнейджърите ни са всоциалните мрежи

Публикувано в: ОбразованиеБългария;
От: pointburgas

България се нарежда на второ място в Европа по популярността на интернет сред тийнейджърите. Това показват резултатите от анкета сред 23 хил. европейци от 25 страни на континента, оповестена в понеделник. Проучването е проведено от London School of Economics и е осъществено с подкрепата на Европейския съюз.

Резултатите показват, че 83% от българите на възраст между 9 и 16 години ползват интернет всеки ден или почти всеки ден. Ð’ това отношение България дели първото място с Швеция. 16% от българските младежи посочват, че ползват интернет един или два пъти седмично. Най-малко тийнейджъри ползват ежедневно интернет в Турция – само 31% от всички анкетирани.
Според статистиката 51% от тийнейджърите в България имат профил в социална мрежа, който поддържат. Това е под средната стойност за ЕС (57% от всички анкетирани) и една от най-ниските стойности в Европа. Страната ни е една от държавите, където младежите имат най-малко приятели в социалните мрежи.
5% от българските тийнейджъри сигнализират, че са станали жертва на интернет – заразили са се с компютърен вирус, общували са със съмнителни и смущаващи хора или са попаднали на шокираща информация, снимки или видеоклипове. Като цяло обаче българчетата засега считат интернет за безопасно място – само 38% смятат, че мрежата може да е източник на проблеми и рискове.

България държи най-ниския процент на отговорилите по този начин. В останалите анкетирани страни децата са по-предпазливи спрямо интернет. В Дания и Испания например над 90% от тях осъзнават за опасностите в мрежата.
Ð’ доклада е отбелязан и друг интересен факт – едно от всеки пет български деца e попадало на снимки или клипове със сексуално съдържание, но това е смутило едва една пета от тях. За сравнение – в Ирландия само едно от всеки 10 деца e попадало на подобно съдържание. От тях повече от половината съобщават, че са изпитали неприятни емоции от видяното.


Подобни публикации