10

апр

ribbon

8 000 деца живеят без майка и татко

Публикувано в: България;
От: pointburgas

В края на февруари тази година към 6 437 деца в риск живеят извън своето родно семейство, но под грижата на близки роднини, което е една изключително ценна мярка от страна на българското общество. Това заяви заместник-социалният министър Иванка Шалапатова след дискусия, посветена на деинституционализацията на децата.

„Когато едно семейство не може да се справи с отглеждането на своето дете по една или друга причина, то подкрепата на близки и роднини е най-добрата и за детето и за семейството”, подчерта тя.

В същото време има настанени 1 347 деца в приемни семейства, допълни Шалапатова, подчертавайки, че това също е добра алтернатива за децата, чиито семейства не могат да ги отглеждат.

Само за първите два месеца на тази година в България 418 деца не са постъпили в специализирана институция, каза още Иванка Шалапатова, пояснявайки, че това е резултат от политиката по превенция на изоставянето на деца в социален дом. Заместник-социалният министър подчерта, че е много важно в първите дни, месеци и години от живота на детето, то да не попадне в социален дом.

 

Тези 418 деца, по думите й, са останали със семействата си, защото техни близки са подали сигнал в отговорните институции и неправителствени организации и са заявили, че семейството има криза и нужда от подкрепа.


Подобни публикации