29

окт

ribbon

5% поскъпнала издръжката на живота за 1 година

Нормалното съществуване е с цена 502 лева месечно

Публикувано в: България; (4) прочитания
От: pointburgas

Издръжката на член от четиричленно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на септември достигна 502,00 лв., или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2008 лв. за нормален живот, информира КНСБ.

Парите са необходими за храна, да се поддържат разходите за дома, за облекло, да се ползват медицински и образователни услуги спрямо нормалните български стандарти.

Темпът на нарастване на издръжката на живот през септември е 1,5% спрямо юни 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 4,9%. За първи път от години цените на хранителните стоки са се вдигнали през третото тримесечие на годината, когато обикновено се отчита дефлация заради сезонните стойности на плодовете и зеленчуците. Това отчитат от института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Спрямо юни те са скочили едва с 1.8%, но при някои основни стоки увеличението е съществено. Хлябът например е поскъпнал с 5.3 на сто, яйцата – с 6.2%, сиренето – с 6,9 процента, а рекордът пак държат олиото с 16.2% и кравето масло с 13%.

Бедните се нуждаят от 188.84 лв. на човек в четиричленно семейство, за да си осигурят потребителската кошница от 77 жизнено важни за оцеляване стоки и услуги. Необходимите средства за преживяване са нараснали с 2% спрямо юни, но спрямо септември м.г. са по-малко с 3,2%, защото в кошницата на бедните не се включват разходи за цигари, алкохол и обществено хранене. Основните храни за оцеляване на бедните обаче бележат ръст с 3.5 на сто за тримесечие, докато досега те винаги са се покачвали по-бавно, отколкото стойностите на хранителните стоки за домакинствата със средни доходи. Това означава, че бележат скок цените на жизнено важни стоки. По данни на статистиката под границата на бедност или с доход под 189 лв. на член от семейство, остават около 26% от домакинствата в страната. А едва 10.3% могат да се похвалят, че за всеки член от фамилията има повече от нужните за нормален живот 502 лв.


Подобни публикации
    няма намерени