26

май

ribbon

1 000 000 българи са с пенсии под прага на бедността

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Да се изравни минималната пенсия с прага на бедността, искат пенсионери в подписка. Минималната пенсия 138 лв. е, а прагът на бедност през 2010г. е бил 211 лв., като се очаква покачване през тази година. В подписка, изпратена до множество български институции, пенсионери от Стара Загора твърдят, че е дискриминация да получават пенсии, които са под прага на бедността.

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, проф. Йордан Христосков, преподавател по социално дело и бивш управител на НОИ, Венелина Попова, кореспондент на БНР в Стара Загора и адв. Александър Желязков, общински съветник в Стара Загора, влязоха в дискусия по темата по ТВ7.
Каузата, която Венелина Попова (която е събрала подписите) и адв. Александър Желязков подкрепят, е да се изравни с прага на бедност минималната пенсия, която е 138 лв. Прагът на бедност през 2010г. е бил 211 лв., като се очаква покачване през тази година.
Проф. Йордан Христосков определи като справедлива каузата минималната пенсия да бъде не по-ниска от линията на бедност. Според него проблемът може да се реши като се повиши минималната пенсия, но едновременно с това ще трябва да се покачи и максималната или изцяло да се премахне таванът на пенсиите, защото в противен случай ще се демотивират хората. Другият начин е гарантираният минимален доход да бъде равен на линията на бедност и на тези пенсионери, които получават по-нисък доход по системата за социално подпомагане да им се додаде тази разлика. Въпросът най-адекватно може да бъде решен обаче с различни източници на средства и с услуги в натура – като например социален патронаж и пълно медицинско обслужване за пенсионерите с минимални пенсии, твърди проф. Христосков.
Димитър Бранков обяви, че в сегашната ситуация да се намерят пари за повишаване на минималните пенсии е изключено, защото това е свързано с крупни структурни промени и бюджетни разходи и пренагласяне на политики и системи. Стана ясно, че ще са нужни 400 – 500 млн. лв. годишно, за да се качат с по около 100 лв. пенсиите на хората с минимални и с близките до тях пенсии. Ако обаче само те се коригират, се деформира пенсионната система и нейната атрактивност за всички останали, категоричен беше зам.-председател на БСК. Ð’ настоящата икономическа ситуация, сумата може да бъде намерена само по структурни промени в бюджетните разходи, Ñ‚.е. някоя друга сфера да бъде наказана, заяви той.
Адв. Желязков възрази с репликата, че юридически трябва да има правна рамка, която държавата гарантира. Липсата на пари не може да дерогира задължението на държавата поне да го регламентира правно, а после може да се използва системата на социално подпомагане.
Според Венелина Попова, ако група пенсионери с минимални пенсии заведат дело в Страсбург, то ще бъде спечелено. Адвокатът я подкрепи с думите, че ако държавата не направи нещо по собствена воля, решението ще дойде от съда.


Подобни публикации