23

апр

ribbon

“Умните” електромери ще ни излязат солени

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Внедряването на “умни“ електромери и електроразпределителни мрежи в България не е икономически обосновано, защото ако се направи с инвестиции на ЕРП-ата, цената на тока ще нарасне значително. Това сочи доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Затова и комисията не смята да изготви задължителен график за въвеждането на интелигентните измервателни системи у нас, каквито са изискванията за Европейската комисия и на поправките на Закона за енергетиката от юли миналата година.
Според евродирективата до 2020 г. трябва 80 процента от енергомрежите в общността да са умни, но изчисления на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про“ сочат, че макар и да предложи по-гъвкава тарифна политика и по-точно измерване, огромната инвестиция ще оскъпи много мрежовите услуги, а в същото време икономическите ефекти от интелигентните системи няма да са толкова чувствителни.

Председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова коментира, че оценката на регулатора за нуждата от умни енергомрежи у нас не е еднозначна по различни причини. Сред тях е и неяснотата за цената на брой “умен“ електромер, какъвто предишният министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев препоръча на ЕРП-атата покрай хорското недоволство от високите сметки за ток по Нова година.
В доклада на ДКЕВР се посочва, че цената на такъв уред варира от 120 до 200 евро. Харитонова коментира, че са различни експертните мнения дали тези цени включват хардуер, софтуер и прилежаща инфраструктура. В същото време обаче умните електромери намаляват загубите с 6 до 10% и увеличават събираемостта до 98%, констатира комисията.
Според ЕВН обаче внедряването на умните мрежи ще свали само с 2 процента технологичните загуби при преноса и макар да позволят предлагането на гъвкави цени според сезона и частта на денонощието и да намалят грешките при отчитане, те остават неоправдано скъпа инвестиция.
ДКЕВР отчита принципните ползи от въвеждането на интелигентни системи, но в същото време е ясно, че ако разходите за тяхното внедряване се направят от ЕРП-ата и инвестициите влязат в цените за крайните потребители, поскъпването на тока ще е значително, посочи Харитонова.


Подобни публикации