12

мар

ribbon

Турската АЕЦ няма да е край Резово

Публикувано в: България;
От: pointburgas

До края на този месец ще се оформи сделката за втора турска атомна електроцентрала, която ще бъде в окръг Синоп на Черно море, а не както са били първоначалните планове да е в близост до българската граница, край Резово. Това стана ясно от думите на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран от БНР днес.

“Смятаме, че ще оформим международното споразумение (за централата), което ще допринесе за развитието, растежа и напредъка на Турция, до края на този месец. Разбира се, ако конкуренцията не се разгорещи,” заяви Йълдъз Той загатна още, че единият от тримата финални участници в търга може да бъде отстранен от състезанието.
Япония, Южна Корея и Китай претендират за строежа на централата в Синоп с мощност от 5000 мегавата, а Канада изостава в процеса, обяви миналата седмица Йълдъз. Франция също изникна като друг кандидат, след като френската компания GDF Suez (Газ дьо Франс Сюез) внесе съвместна оферта в търга с японските компании Иточу (Itochu) и Мицубиши (Mitsubishi).
По първоначални оценки втората турска АЕЦ ще струва между 22 и 25 млрд долара.
Първата турска АЕЦ ще бъде построена от руската “Атомстройекспорт“ недалеч от средиземноморския град Мерсин, в Аккую. Нейната цена е около 22 млрд. долара. Началото на строителните работи ще стартира в средата на 2015 г., а централата вероятно ще започне производство на електричество през 2019 г.
Турция възнамерява да изгради три атомни електроцентрали, които за влязат в експлоатация до 2023 г. Правителството смята, че Турция трябва да се обърне към атомната енергия, за да посрещне нарастващите си енергийни нужди в резултат на бързия икономически растеж.


Подобни публикации