14

юни

ribbon

Протестиращи младежи искат Плевнелиев на „Орлов мост”

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Няколкостотин младежи импровизирано блокираха за над час Орлов мост в София в сряда вечерта. Те протестираха срещу приемането на новия Закон за горите, позволяващ много по-лесно и евтино унищожаване на дивата природа.
Ð’ рамките на не повече от 3 часа в края на работния ден в сряда демонстрантите се организираха в социалната мрежа “Фейсбук” за най-масовия протест след зимното шествие срещу АСТА, информира Mediapool.

Началото бе поставено малко след 19.30 часа, когато непрекъснато прииждащите групи от “фенове” на шефа на ски-федерацията и запален лобист за изсичането на природни паркове Цеко Минев започнаха да “маневрират” по платното на кръстовището между булевардите “Цариградско шосе” и “Евлоги Георгиев”, докато накрая не прекъснаха тотално усиления трафик. Масовата акция първоначално стъписа изпратените малцина униформени, но силовото ведомство реагира бързо и веднага изпрати подкрепление от десетки патрулки, конни полицаи и тежко екипирани служители на отряда за борба с безредиците.
Широко отразеният в медиите рожден ден на премиера също бе уважен от протестиращите с възгласи: “Бойко Борисов – педерас*!”, които впоследствие коректно преминаха в ироничните, но доста по-културни напеви: “Happy birthday, Бойко!”
Демонстрантите не пропуснаха да запеят “Хубава си, моя горо” и националния химн, които бяха разнообразени от станалите емблема на протестите срещу приемането на новия Закон за горите рефрени: “Искаме природа, не искаме бетон!”, “Долу Цеко от Алеко!” и “Всеки ден ще е така до победата!” Полицаите пък редовно бяха призовавани да сдържат естествените си за подобни ситуации рефлекси с масови възгласи: “Без агресия!” Те отвърнаха с предупреждения за арести.
В крайна сметка общо около двайсетина протестиращи бяха прибрани за неподчинение, без обаче да се стига до изстъпления и неконтролируемо използване на палки, щитове и кубинки. След освобождаването на Орлов мост около 21.00 часа, по-голямата част от демонстрантите се отправи към Попа, където вече, без да задръства трафика, постоя още около 30-40 минути. До нови арести не се стигна.
От снощи в социалните мрежи се разпростанява плакат с репортажна снимка от снощните събития.
Демонстрациите ще продължат днес с персонален призив към президента Росен Плевнелиев да наложи вето на скандалния закон.
Тази сутрин от МВР уточниха пред Mediapool, че по време на протеста са били задържани общо 14 души. Те са били глобени за неизпълнение на полицейско разпореждане и са освободени още същата вечер. Демонстрантите няма да бъдат изправяни пред съда.


Подобни публикации