3

май

ribbon

Край Никопол ще свалят балистични ракети

САЩ разполагат елементи от ПРО на 50 км. от България

Публикувано в: България;
От: pointburgas

САЩ и Румъния се споразумяха за разполагането на елементи от бъдещия американски противоракетен щит в румънската военна база Девеселу, в южната част на страната – близо до границата с България. Според руски медии 24 ракети ще бъдат разположени в румънската база, която се намира на 50 км. северно от Никопол.

Около 200 американски военни ще бъдат стационирани в Девеселу, но числеността им може да се увеличи до 500, добави президентът в реч, предавана по телевизията.

САЩ и Румъния преговарят от месеци, за да определят мястото и условията за разполагане на елементи от противоракетния щит на румънска територия. “Противоракетният щит не е насочен срещу Русия”, подчерта Бъсеску.

По-рано днес Асошиейтед прес цитира американския помощник държавен секретар Елън Таушър, че Съединените щати и Румъния са се договорили за разполагането на прихващачи на балистични ракети на територията на страната, като част от планирания американски противоракетен щит над Европа. Прихващачите ще бъдат оперативни до 2015 г., както е планирано, уточни Таушър.


Подобни публикации