25

сеп

ribbon

Забавачката за 5-годишни ще се въвежда поетапно. Трябва ми втори ред на заглавието.

Това тук е подзаглавието. Сега ще го модифицирам

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Задължителната забавачка за петгодишните ще се въвежда поетапно. Това стана ясно на организираната днес в парламента кръгла маса озаглавена “Задължителното предучилищно образование от 5 години – възможности и предизвикателства пред една европейска практика”.

Форумът откри зам.-шефката на образователната комисията в парламента Галина Банковска от ГЕРБ. Управляващите от ГЕРБ имат амбицията да въведат двегодишна забавачка от 5 години с промени в закона за просветата, припомни тя. Промените в закона трябва да влязат в сила от тази есен, но се предвижда гратисен период, който може да е 2 години, заради затрудненията с материалната база, особено в големите градове, обясни просветният министър Сергей Игнатов, който също участваше в кръглата маса.

При целодневна подготовка на децата родителите ще плащат по 1,50 лв. за храна на децата си в двегодишната забавачка, обяви министър Игнатов. Храната ще струва 2 лв., като останалите 50 ст. ще поема държавата. Това не важи за децата, които ще бъдат на полудневен режим в училищата. Такса за задължителната забавачка също няма да плаща никой от родителите. Обмисля се и по-гъвкава форма като почави занимания, например.

Законопроектът предвижда глобите за родителите, които не пращат детето си да учи, да станат 2500 лв. вместо 200 лв. сега. “Съзнателното непускане на дете в градина и училище е тежко нарушение, то граничи с престъплението”, убеден е Игнатов. Когато родителите не могат да плащат се предлага възможност да полагат обществено полезен труд.

“Сега 30 хил. души живеят от месечни помощи, те предават от поколение на поколение ролята на аутсайдер. Тази мярка ще прекъсне водовъртежа на бедността”, коментира още Симеонова.

Според министър Игнатов в повечето европейски страни за разлика от България децата тръгват на предучилищна или на 2,5 или 4-5 години. В Белгия и Русия задължителната забавачка била от 3-годишна възраст, обяви той. В момента у нас необхванати не посещат предучилищни групи 21 хиляди деца, предимно от ромски произход.


Подобни публикации