14

авг

ribbon

Група във Фейсбук обвинява Бойко Борисов и четирима министри за “този списък” в МВР

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Група във Фейсбук обвинява Бойко Борисов и четирима министри за “този списък” в МВР

Групата във Фейсбук ”Да защитим доблестния полицай от българското Министерство на вътрешните работи!” изпратиха до председателя на Европейския парламент Йержи Бузек, до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и до главния прокурор Борис Велчев, сигнал с искане за разследване на огласените факти от полицая Константин Иванов за продължилото осем години разпореждане в МВР: чрез предоставения специален списък полицаите по контрол на пътя да не спират за проверка по никакъв случай колите на дарителите на МВР.

Полицаят през тази пролет е бил предоставил копие от този списък с поименно изброени регистрационни номера и марки на автомобилите, в Инспектората на МВР, след което обаче не е последвала задължителната според закона проверка, а полицаят е бил принуден да напусне работа “по собствено желание”.

Гражданите искат привличане под отговорност на главния секретар на МВР преди 8 години Бойко Борисов, както и на министрите Георги Петканов, Румен Петков, Михаил Миков и Цветан Цветанов.

Групата във Фейсбук ”Да защитим доблестния полицай от българското Министерство на вътрешните работи!” чрез своя сигнал изискват изясняване на истината и търсене на наказателна отговорност от престъпилите закона, защото през тези осем години е бил застрашен живота на обикновените шофьори и пешеходци, български граждани, от безнаказаността на приближените до властите политически олигарси. През тези осем години в най-висшите управляващи кръгове в България е съществувал преследваният най-строго от всички държави в Европейския съюз “конфликт на интереси”, който полицаят Константин Иванов огласи през тази пролет – една фирма-незаконен дарител на МВР, е имала в същото време конфликтен договор с възлагане от МВР същата фирма да изготвя тези списъци и да ги разпространява по вътрешните служебни канали в МВР за изпълнение от всички пътни полицаи в цяла България, пишат в своя сигнал гражданите.

От групата припомнят, че в първите дни след изявлението на полицая Константин Иванов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, заедно с министър-председателя Бойко Борисов, упорито отричаха огласените факти от полицая, като службите на МВР даже се сетиха за стари прегрешения на този полицай, че той бил наказван преди години, в това число и … за запрашени обувки на работното му място. А преди дни заместниците на министър Цветанов дадоха две пресконференции около милионите лева нерегламентирани дарения в МВР, като отново забравиха да отговорят на изнесените факти и по Българското национално радио от Константин Иванов, при това заместник-министрите уточниха, че МВР е готово да извади списък с дарителите, но ако някой от тях не желае да бъде споменаван, то той не може да бъде включен в списъка и съобщен пред гражданското общество, негодуват във Фейсбук.

Считайки, че изясняването на това осемгодишно престъпване на закона представлява значим обществен интерес, от гражданската Група във Фейсбук поставят ИСКАНЕ за извършване на проверка, при която да се изясни и информира обществеността за следните въпроси: Защо преди осем години министърът на вътрешните работи Георги Петканов и главният секретар на МВР Бойко Борисов са въвели тази порочна практика с конфликт на инереси и преди всичко със значима за обществото наложена пълна безнаказаност на пътя за “богоизбрани” и оттам значим риск от пътнотранспортни заплахи за живота на обикновените български граждани?; Защо в следващите правителства трима министри на вътрешните работи – Румен Петков, Михаил Миков и Цветан Цветанов, не са прекъснали въведената опасна за гражданите противозаконна практика?;  Защо Инспекторатът на МВР през м. май 2011 г. не е действал адекватно за изясняване на подадения към него сигнал от действащия тогава полицай Константин Иванов, а поради смелостта му да повдигне въпроса, същият е бил принуден да напусне “по собствена воля” МВР и вече няколко месеца е безработен, въпреки че има семейство?

Петър Пенчев, създател и администратор на гражданската Група във Фейсбук, съобщава: “Над 800 български граждани от цяла България и от чужбина се събраха заедно чрез Интернет http://www.facebook.com/?ref=home#!/groups/233842723320623/, само за два дни след огласяването от Националната телевизия Би Ти Ви на изявлението на полицая Константин Иванов. Във Фейсбук вече две седмици тече тревожна дискусия по въпроса, защо никой от официалните власти не пое вината за това престъпно деяние и не се потърси отговорност от длъжностните лица”.

Гражданите приветстват в своя сигнал изявлението от 10.08.2011 г. на говорителя на Европейската комисия Марк Грей пред в. “Сега”: “Всяко дарение за МВР е неприемливо – независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности. Още нямаме писмо с обяснение от България за критиките в последния доклад на ЕК по повод даренията за МВР”.

От Групата във Фейсбук очакват Европейският парламент и Европейската комисия да наблюдават развитието на поисканото от гражданите разследване от българската прокуратура и от Брюксел да не позволят скриване на истината, когато се касае за закононарушения на висши държавни ръководители на България, както и да се спре веднага опитът на властите за маргинализиране на постъпката на доблестния полицай от българското Министерство на вътрешните работи Константин Иванов.

Да бъде изготвен от Прокуратурата обвинителен акт, който да се внесе в съда за търсене на наказателна отговорност от последните три правителства на България, се надяват членовете на гражданската Група във Фейсбук ”Да защитим доблестния полицай от българското Министерство на вътрешните работи!”.


Подобни публикации