8

яну

ribbon

43 лайнера очаква Порт-Бургас през 2014 година

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Бургас се готви да посрещне 43 лайнера през тази година. Това стана, след като на порт Бургас беше пуснат в експлоатация новият пътнически терминал. Заради новооткритите възможности да акостират по-големи плавателни съдове, столицата на южното крайбрежие се превърна в далеч по-атрактивно пристанище.

Близо 20 хил. пътници са минали през Южното ни Черноморие по време на круизния сезон през миналата година. След кпускането в експлоатация на Морска гара – Бургас, на нея акостираха 5 круизни кораба. Най-големият от тях бе Сelebrity Constellation – собственост на оператора Royal Caribbean Corporation, който доведе близо 2 000 пасажери в Бургас, повечето от които заможни и с интереси в областта на културния туризъм. Общо, само в рамките на две седмици след пускането в експлоатация на новия пътнически терминал, в Порт – Бургас са спрели 5 кораба с 5670 пасажери.
В пасажерския списък на акостиралите през миналата година лайнери има пътници от цял свят, включително и от далечни дестинации, като Австралия, Нова Зеландия и Япония. Сезонът приключи през есента с отплаването на американския лайнер Pacific Princess от Несебър.
Круизните пътувания през Морска гара Бургас ще продължат и тази пролет. За тогава значително повече компании проявяват интерес да включат акваторията на Бургаския залив в маршрута си. Туроператорите се надяват, че круизните туристи, които вече са посетили българския бряг и са останали доволни, ще споделят с близки и приятели впечатленията си и така ще предизвикат интересът им. Към момента в графика за предстоящия сезон са запланувани 43 кораба. Очаква се обаче броят им да надвиши тези прогнози.


Подобни публикации