10

юни

ribbon

Хасковлията е починал от “български вариант” на ешерихия коли

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Ешерихия коли е изолирана от пробите на 66-годишния мъж, починал в Хасково, но това не е опасният щам, тръгнал от Германия. Това заяви д-р Светлана Узунова от Регионалната здравна инспекция в Хасково пред БНТ. Резултатите са на лабораторията в града. В началото на следващата седмица се очакват данните от тестовете, изпратени в софийска лаборатория.

Изолираният щам е О-27 и О-139, докато опасният вариант на бактерията, причинила смъртоносната епидемия е О-104. Правят се изследвания на още един 61-годишен мъж, настанен в хасковското инфекциозно отделение. И при него до момента няма данни заразата да е от опасния щам. Мъжът е в добро състояние. Д-р Узунова подчерта, че няма данни двамата мъже да са били в Германия, където да са се заразили. Клиничната картина на заболяването им е по-различна от опасната болест. Всички данни до момента сочат, че става въпрос за колиентерит, който е нормален за този сезон.

Междувременно стана ясно, че и 62-годишна жена от село Сусам също е приета в хасковското инфекциозно отделение след заразяване с ешерихия коли. Янка Вълкова е с адресна регистрация в Хасково, но подобно на Атанас има къща в Сусам. Семейството й е близко с това на Кирилови. Макар да е приета с остра диария и повръщане, Янка е много по-добре и ще бъде изписана.


Подобни публикации