25

фев

ribbon

Руски ракетоносец на въздушна възглавница ще гостува в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

„Самум“ – първият руски ракетоносец на въздушна възглавница ще гостува в Бургас. Това съобщи началникът на отдела за информационно обезпечение на Черноморския флот капитан първи ранг Вячеслав Трухачьов пред руски медии.
По думите му това ще стане по време на пролетните учения на Черноморската военноморска групировка Blackseafor / „БЛЕКСИФОР”/. „Самум“ ще вземе участие в състава на международното съединение, което ще отработва задачи в морето и ще направи работни посещения в пристанищата Бургас, Констанца и Ерегли.

„Самум“ е най-големият в своя подклас бързоходен боен кораб, използващ хидродинамична платформа – катамаран с аеростатично изпускане на въздуха. Високата максимална скорост – 55 възела позволява на кораба да „избяга“ от самонасочващи се ракети, както от торпедата.
Във въоръжението на кораба влизат две счетворени пускови установки на противокорабния ракетен комплекс „Москит“ /8 крилати ракети 3М-80/, зенитно-ракетен комплекс «Оса-М» (20 ракети), една 76-мм артилерийска установка АК-176, две 30-мм шестстволни артилерийски установки АК-630.
Черноморската военно-морска група за оперативно взаимодействие (БЛЕКСИФОР) беше създадена след подписването през април 2001 година в Истамбул на споразумение между Русия, Украйна, Турция, България, Грузия и Румъния Тя съществува преди всичко за реализиране на мирни цели като при това може да провежда операции по оказване на хуманитарна помощ, защита на околната среда, разминиране, а също спасителни и издирвателни операции.


Подобни публикации