15

мар

ribbon

Млада бургаска архитектка грабна световно отличие

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas


Дипломен проект на младата архитектка от Бургас Галина Милкова грабна световно отличие. Нейният дипломен проект „Център за култура и дебати Демократос”, разработен върху терен в центъра на Бургас завоюва първо място и Голямата награда на проведения във Флоренция Световен архитектурен фестивал.

Ежегодното събитие представлява пресечна точка на дипломанти, университетски преподаватели и архитекти от целия свят. В програмата на фестивала са включени лекции, кръгла маса, уъркшопове и архитектурният конкурс за дипломни бакалавърски, магистърски и докторски архитектурни разработки Degree&Profession.
Тази година в компютърната база на фестивала се събраха над 1500 дипломни разработки, част от които след предварителна селекция се състезаваха за голямата награда на Florence Festival 2012. След презентация на проектите международно жури в състав:
Prof. Ray Hutchison, University of Wisconsin, USA
Prof. Milan Prodanovic, University of Novi Sad, Serbia
Prof. Nana Iashvili, Tbilisi State Academy of Arts, Georgia
Prof. Gulcin Kucukkaya, Yeditepe University, Turkey
Prof. Elena Korobiy, Amur State University, Russia
Prof. Balogh Balazs, Budapest University of Technology and Economics, Hungary
определи победителите в конкурса. На 3-ти март първо място и голямата награда на фестивала – Life Beyond Tourism Award, получи младата бургаска архитектка Галина Милкова за дипломния си проект „Център за култура и дебати Демократос”, разработен върху терен в центъра на Бургас. Второ, трето и четвърто място заедно с медал от президента на Италия – Джорджо Наполитано, получиха архитекти от Индия и Италия.

Друго важно събитие от програмата на фестивала е презентирането на новата визия на портала “Life Beyond Tourism”, промотиращ идеята за туризъм като мощно средство за интеркултурен диалог, опознаване на световното културно наследство и традиции. Част от този портал са общини, държавни институции, представители на културния сектор, локалния бизнес, туристическата индустрия. От името на община Бургас, арх. Галина Милкова предостави на фондацията създател на портала материали за историята, културното наследство и традициите на Бургас.


Подобни публикации