9

май

ribbon

Имплантираха стоманена тръбичка в окото на пенсионер

Методът е ефективен за ограничаване развитието на глаукомата

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Стомана, имплантирана в окото, спря развитието на глаукомата при 79-годишен бургазлия. Операцията бе направена в Очното отделение на Бургаската болница и е първата такава операция за МБАЛ-Бургас, съобщиха от здравното заведение. 79-годишният пациент с инициали Я.Г. е от Бургас, бивш инженер, сега пенсионер. Той вече е изписан от болницата и се чувства добре.

Става дума за микроскопичен имплант – Ex-PRESS Glaucoma Filtration Device на Alcon Laboratories Inc. Той представлява стоманена тръбичка  с дължина 2,64  милиметра. С помощта на микроскоп тръбичката се имплантира в окото, а през нея се оттича течността, която повишава вътреочното налягане. Високото вътреочно налягане е основният фактор за развитие на глаукома – то уврежда зрителния нерв. Това води до необратима слепота, тъй като зрителният нерв не може да бъде възстановен.

Ако глаукомата не се лекува, загубата на зрение е постоянна и прогресивна. Страшното при тази болест е, че пациентите нямат симптоми, практически ослепяват изведнъж. Затова след 45-годишна възраст се препоръчват периодични прегледи и измерване на вътреочното налягане. Намаляването на очното налягане единственото средство за управление на заболяването. Това става по два начина – или чрез прилагане на специални капки, а ако те не помогнат – чрез лазерна обработка или операция.

“Досега сме поставяли импланти във вид на клапи, които са доста големи. Операцията при тях е по-тежка, по продължителна, възстановяването на пациента е трудно. Този микроскопичен имплант на практика е вечен”, разказа д-р Румен Мутавчиев, началник на Очно отделение – Бургас. Той извършил операцията с помощта на микроскоп и специална техника, която позволява вкарването на стоманената тръбичка в окото на пациента с минимални травми.


Подобни публикации