20

фев

ribbon

Задава се служебно правителство, гласуват утре оставката на Борисов

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви пред Народното събрание, че по обед правителството на ГЕРБ ще подаде оставка, а по-късно депозира писмо с оставката си в парламента. Тя ще бъде гласувана от парламента в четвъртък. Ден по-рано във вторник Борисов заяви, че няма никакво намерение да подава оставка и няма да се върже на играта на Костов, а със Станишев и Доган ще се бори докрай, съобщи Медияпул.

Подаването на оставката става на фона на 11-дневни масови протести срещу високите сметки за ток и парно. Снощи поредният протест завърши с 15 ранени.
Властта ни е дал народът, днес му я връщаме, заяви Борисов пред парламента. “Щом народът иска улицата да управлява държавата, нека да го направи“, допълни той. Той заяви, че ГЕРБ няма да участва в служебно правителство или програмен кабинет.
“Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа”, каза той.
“Да си направят правителство три месеца до изборите. Винаги сам съм се явявал на избори. Когото искате назначавайте, това си е ваша работа. Така че на изборите са се явявали ГЕРБ винаги, когато ЦИК, РИК и закона са го писали БСП, ДПС. Няма да участвам в управление, в което полицията ще бие хора или няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести”, добави още Борисов.

Според Конституцията, когато правителството подаде оставка, президентът връчва още един мандат на най-голямата политическа сила. Ако тя откаже, държавният глава дава мандат на втората по големина партия в НС, в случая БСП. Това трябва да се случи в едноседмичен срок. Ако и втората партия откаже, мандатът се връчва за трети път, но по преценка на държавния глава.


Подобни публикации