1

юли

ribbon

Археолози търсят край „Меден рудник“ артефакти от римско време

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Екип археолози започна разкопки на най-високата точка в Бургас – хълмът “Шилото” край к-с “Меден рудник”.За първи път културни останки на Шилото се споменават от Павел Делирадев, който пише буквално: „на самия хълм има следи от малко селище, крепост или светилище със заличени от времето белези”. Това кратко описание дава основание за множество научни догадки.

През 60-те години на миналия век обектът е значително разрушен от военните. За около тридесет години те променят до голяма степен формата на хълма, като заравняват билото му. Ð’ началото на 90-те Шилото е демилитаризирано, но досега там не е провеждана теренна работа от специалисти. Въпреки това в РИМ – Бургас чрез дарения и откупки са постъпили интересни артефакти, открити на хълма – фрагменти от оброчни релефи на Тракийския конник – главното божество на траките от римската епоха до християнизацията, мраморна глава на жена, две мраморни ръце. Най-значителната находка е откритата през 1994 г. еднометрова статуя на бог Аполон, която се намира в НИМ-София. Ð’ момента тя е на разположение на бургаските любители на древността в археологическата експозиция на РИМ – Бургас.
През 2008 г., след сигнал за извършване на нерегламентирани изкопни дейности, екип от Археологическия музей в Бургас посещава хълма, където сред изкопите от багер и булдозер са открити фрагмент от торс на крилато животно, част от основата на релеф на Тракийския конник с надпис на старогръцки, както и фрагмент от надпис, от който е частично запазено личното тракийско име Авлудзен. Всички те датират от римската епоха.
Следите от човешко присъствие на хълма Шилото със сигурност датират от класическата древност, когато регионът е бил под силното икономическо и културно влияние на античния черноморски полис Аполония. През римската епоха вече с голяма доза увереност може да се говори за светилищен център.
На обекта вече работят научен ръководител – гл.ас. д-Ñ€ по археология Мартин Гюзелев – РИМ Бургас, зам.-научен ръководител – Константин Господинов – РИМ Бургас, Тодор Марваков – Музей „Старинен Несебър”, Кристиан Христов – СУ „Св. Климент Охридски” и Иванка Славова – СУ „Св. Климент Охридски”.


Подобни публикации