17

сеп

ribbon

Нелепата смърт в Бургас иска отговори

Публикувано в: Апострофи;
От: Алекси Николов

Паднало дърво уби млад мъж в Бургас. Докато си минавал по улица “Гурко”, току пред входа на общинския паркинг, изграден на мястото на Старата болница.
Както съобщават от полицията, “…мястото на инцидента е своевременно отцепен, извършен е оглед, като остатъците от опасното дърво са отсечени от общински служители. Работата по случая продължава от служители на Първо районно управление “Полиция”- Бургас”.

Трагедията е повече от нелепа. В същото време не е толкова необичайна – само през тази година паднали дървета предизвикаха няколко инцидента в различни градове на България.
През пролетта едно дете загина, а млад мъж едва не намери смъртта си след подобен инцидент в шуменския парк “Кьошковете”. На 25 юли в същия парк падна огромен клон от дърво в близост до детска площадка. Ð’ края на юни топола падна в центъра на София и рани двама души, а през септември две жени бяха ранени от паднало дърво в центъра на Пазарджик…
Предполага се, че тогава също е имало разследване на полицията, но до какви резултати се е стигнало и открит ли е някой виновник, така и никой не оповести публично.

В бургаския случай има обаче нещо твърде обезпокоително. Преди всичко вятърът далеч не бе най-силният, върлувал някога във ветровития иначе град. Разбира се, ако дървото е било изгнило /най-вероятно/, то и кой знае колко не му трябва, за да падне – един по-рязък порив е предостатъчен.

Но по-важното е, че преди десет месеца на почти същото място светна “червената лампичка” за бъдещи такива инциденти. Става дума за преминалия на 21-ти срещу 22-ри декември 2011 година през Бургас чувствително по-силен, почти ураганен вятър, отново придружен с дъжд.
Тогава, само на петдесетина метра по-надолу от мястото на днешната трагедия, също падна дърво, даже не цялото, а един от основните му клони. Въпросният клон потроши вратата на тенискорта, който е в съседство с паркинга и една паркирана на отсрещния тротоар кола. По чудо /може би защото се случи през дъждовната нощ/, нямаше пострадали.

Ето и илюстрация на случката:

 

 

Може би и тогава полицията е “…продължила работата по случая”, но за резултат отново не се чу. Както и не се разбра, дали някой от бургаската община е разпоредил някаква профилактична проверка на потенциално опасните дървета в Бургас, Ñ‚.е е проявил отговорност и далновидност.
/Подобна инспекция като че ли бе направена преди няколко години, когато огромен клон от стара топола в района на Порт Бургас помля един-два паркирани автомобила, както и покрива на кръчмичката под нея, наречено именно “Старата топола”./

В днешния случай, разбира се, обяснения, при това сериозни, трябва да дава точно общинската администрация. Паркингът на улица “Гурко” е нейна собственост, включително и падналото дърво.

За съжаление каквито и оправдания, извинения и обещания да чуем по повод на трагичния случай, те няма да върнат живота на един млад мъж. Без съмнения ще падне и сериозна сеч на дървета, вероятно и на здрави, за да се поразсее малко впечатлението за безотговорно нехайство чрез показна активност.

Естествено, намирането на виновник на всяка цена далеч не е най-важното. Най-важното е никога повече да няма подобни нелепи трагедии. Но за съжаление в милата ни Татковина всичко е ден до пладне. Примери бол – “Индиго”, убийствата в Студентски град, случаят със загиналата от паднала табела във Варна бургаска студентка и колко още други… , след които уж се взимаха някакви мерки.
От които, обаче, не последва почти нищо… Уви!


Подобни публикации