26

май

ribbon

Министър Лили раздава паспорти… за 400 000 000 лева!

Публикувано в: Апострофи;
От: pointburgas

По традиция у нас всяко природно бедствие или тежък инцидент е повод за появата на най-различни идеи как да бъде предотвратено следващото такова, като първата отличителна черта на тези идеи е, че са свързани с пари. Втората открояваща се идея е задължителността.
Ето, коментирайки поразиите от земетръса в Перник и околията, министър Павлова пак хукна да изпълнява отколешната мечта на родните застрахователи и сподели, че застраховката на жилищата срещу капризите на природата трябвало да бъде задължителна. Същото се говореше и след наводненията в село Бисер, а – ако се върнем по-назад в годините – и след ураганите в Кърджалийско и прочие. Разбира се, не стана. Защото застраховането си е напълно доброволен индивидуален акт, въпрос на предвидливост, но и на финансови възможности.

По корено различен начин обаче стои въпросът с Ñ‚.нар. технически паспорти на сградите, за които министърът напомни в контекста на земетресението. Въпросната паспортизация на всички сгради по закон е задължителна и трябва да се направи до 2016 г. Според Павлова тя е необходима, за да се знае каква е конструктивната устойчивост на сградата, има ли нужда от укрепване и на какво земетресение биха устояли. “Ако през годините са махани носещи стени, това е нарушило експлоатационното състояние и е нарушило първоначалните характеристики”, поясни Павлова. “Затова всяка сграда трябва да има техническо и конструктивно обследване и технически паспорт, който ще покаже вече на коя степен отговаря”. За много от сградите нямало документи, на други били нарушени конструкциите с премахването на стени, трети пък са били наводнявани.

Дотук добре. Но само дотук. Защото – пак според министър Лили изготвянето на паспорт ще струва средно по 3 – 4 лв. на кв.м, на жилище, а разноските ще бъдат за сметка на собствениците, както гласят текстовете в Наредба 5 за техническите паспорти от 28.06.2006 г.
Какво ще струва това? Според националната статистика към 1.02.2011 г. жилищата в страната са 3 887 076. Около една трета от тях са в еднофамилни и двуфамилни сгради, които са с по-малка разгърната площ и за тях не се изискват технически паспорти. Нека от останалите два милиона и половина една пета пък да са в новопостроени сгради, които си имат технически паспорти.
Ако приемем останалите за около 2 000 000, при средна площ на жилище 60 квадратни метра /дори с включени общи части от сградата/, то сумата, която трябва да плати за паспорт всеки собственик излиза 240 лева или за цялата страна – 400 000 000 лв.! Иначе България е в условия на продължаваща трета година криза, която постоянно е в устите на управляващи, колчем стане въпрос да се увеличат пенсии или заплати…

Парите, да уточним, ще бъдат давани на лицензирани от министерството на Павлова конструктори и проектанти за обследване на сградите и изготвянето на паспортите. При това, ако собствениците не рачат по собствена инциатива да си поръчат обследване и паспорт, това трябва да сторят кметовете на общините, след което да си търсят парите от хората с изпълнителен лист. Демек, съдии-изпълнители ще ни дойдат на гости…

Най-потресаващото е, че всеки собственик на жилище всяка година чинно си плаща данък “Сгради”. Лесно можем да си представим колко пари е налял всеки в местния бюджет, особено живеещите в сгради на по 40-50 години. А по правило къде точно отиват тези пари, обикновено е смутно неясно. С две думи – щом държавата иска технически паспорти, ами да ги плати. То и задължителните лични карти, шофьорски книжки и паспорти не са собственост на човека, а на държавата, ама се заплащат от него. При това, да отбележим специално за министър Лили, една минимална заплата не е малка сума, както тя разсъждава от висотата на поста си, а днес за огромна част от българите е равносилна на едномесечно оцеляване.

На всичко отгоре въпросният технически паспорт няма как да е “доживотен” за сградата. Т.е. той отразява моментното й състояние. Какво става, да речем, след някой следващ силен трус, като в Перник? Ами сградите би трябвало да бъдат обследвани наново и евентуалните изменения в конструкцията и прочие да бъдат отразени в паспортите. Пак ли ще плащаме?

Особено впечатляващ е и друг аргумент на строителното министерство. По-старите сгради, от времето на соц-а, били строени тогава от фирми, които днес не съществували и документацията за сградите я нямало. Да извиняват министър Павлова и законотворците от парламента, но собствениците нямат ни най-малка вина за това.

Любопитен момент е, че дейността по обследване на сградите и издаването на технически паспорти е дадена “на изполица” на независими експерти. Лошо няма. Но какво, при това положение, правят държавните и местни чиновници от Дирекцията за национален строителен контрол и общинските дирекции “Строителство”? Ако за шест години, откакто е в сила наредбата за въпросните паспорти, не са могли да я свършат тази работа, по-добре да си изберат друго поприще. Но пък защо и да го правят – гражданинът ще си плати на външните специалисти, ще си плати и на чиновниците…

А пък като заговорихме за чиновниците от описаните по-горе институции, редно да попитаме колко самоволни ремонта, преобразувания, премахване на носещи стени, колони и трегери са открили, регистрирали и наказали за тези години хората, на които плащаме с данъците си именно за това? Още са пресни спомените за руханалата и убила две жени сграда в София, рухналата и убила момиче козирка във Варна, отлепилият се балкон, също довел до смъртен случай в столицата… Къде е бил превантивният контрол тогава? На тези въпроси отговори добре отговори самата министър Павлова, изразявайки задоволството си, че земетресението свършило работата на министерството, тъй като били паднали само незаконни постройки!

Изобщо някой вярва ли си, че като има сградата технически паспорт, той ще я опази от земетресение? Ама там щяло да има препоръки за ремонт. И какво от това? Кой ще го направи? С какви пари?
Впрочем, доколко издържат сградите при земетресения, зависи от качеството на строеж и от поддръжката. Само че дали арматурата и бетонът са такива, каквито трябва, няма как да се разбере, ако не се изреже проба. Само че не може да нарежеш всички плочи и от всеки етаж по една колона, за да видиш какво е вътре, тоест може, ама кой ще плаща?
При това всяка сграда си има строителни книжа, в тях е отчетено и отслабването на конструкцията през годините. Какъв е смисълът да се обследва, при положение, че не е имало силно земетресение, наводнение или конструктивни промени? Да не говорим, че последните трябва да се правят само след разрешение от общината…

Ако пък тези 400 000 000 лева ви се привиждат като далевара от типа “да дадем едни пари на едни хора”, знайте, че те са само една част от действителната сума. В статистиката не са включени като “жилища” хотелските сгради и ваканционните апартаменти в курортите – вероятно в Слънчев бряг, Златни пясъци, Банско, Боровец, Пампорово, Дюни, Несебър, Созопол и прочие.
Отделно обследвани ще бъдат и всички, определени от министъра като “обществени” сгради. Огромната част от тях са училища, болнични заведения, сгради на държавната и общинската администрации и Ñ‚.н. Представете си каква разгърната площ има само едно средно голямо училище и умножете квадратурата по 4 лева….

Да, безспорно държавата трябва да знае какво става със сградния й фонд. Но точно /и/ затова ни събира данъци. Включително данък “сгради”, ако министър Лили не е забравила.
Народът, впрочем, е посочил, че ако упорито и настървено продължаваш да бъркаш в прокъсан мъжки джоб, може да намериш не точно това, на което си се надявал.


Подобни публикации