14

мар

ribbon

Япония върви към Чернобил-2

Седми американски флот избяга от опасния район

Публикувано в: Светът; (655) прочитания
От: pointburgas

Япония се бори да предотврати започналото разтапяне на горивните пръти във Втори реактор на АЕЦ “Фукушима-1″, където по-рано днес избухна втора експлозия. Започнала е операция по изпускане на пара от авариралия реактор, за да бъде намалено налягането.
В резултат на мощното земетресение на 11 март системите за охлаждане на три от шестте реактора на “Фукушима-1″ аварираха и две експлозии станаха в сградите, където се помещават Първи и Трети реактор.

Операторът на централата съобщи, че въпреки усилията, равнището на водата в охладителната система е спаднало драстично в понеделник. Това поражда опасност от прегряване на реактора, което може да доведе до топене на горивните пръти и изтичане на радиация.

В същото време японското правителство увери, че е малко вероятно да се стигне до голяма експлозия във Втори реактор на АЕЦ “Фукушима-1″. При втория взрив са ранени 11 човека, някои от които сериозно. Експлозията е усетена на разстояние 40 км. Наложена е евакуация в 20-километровата зона около АЕЦ-а.

Японската телевизия показа облаци дим над Трети реактор след взрива. От японската Агенция за ядрена сигурност съобщиха, че детонацията вероятно е предизвикана от натрупване на водород. Външната сграда, в която е разположен реакторът, е сериозно разрушена. Но както и след първата експлозия, операторът на централа “Токио електрик пауър” заяви, че плътната защитна стена на ядрото на реактора не е засегната. Посочва се също, че равнището на радиация отвън е все още в норма.

Инцидентът във “Фукушима-1″, който е най-сериозният след катастрофата в Чернобил през 1986 г., предизвика критики към властите, че са зле подготвени за подобни аварии. В момента горивните пръти са частично покрити с морска вода. По-рано имаше частично разтапяне на горивни пръти в Първи и Трети реактор, където избухнаха експлозиите.

Седми американски флот е преместил своите кораби и самолети от зоната на пострадалата АЕЦ “Фукушима – 1″, след като там било засечено ниско ниво на радиация, предаде Асошиейтед прес. Флотът съобщи, че радиацията е от дима и парата, бълвани от централата след експлозията.

Самолетоносачът “Роналд Рейгън” е бил на сто морски мили от брега, когато приборите му засекли радиацията, чието количество се равнявало на едномесечно облъчване от естествения радиационен фон.

Японската агенция за ядрена безопасност изключва възможността в АЕЦ “Фукушима” да стане авария като чернобилската, заяви в понеделник министърът за националната политика Коичиро Гемба, цитиран от агенция Джиджи прес.

Според експерти на оператора експлозията в Трети реактор е била много по-мощна от подобния взрив в събота в Първи реактор, предизвикал падане на покрива.

Третият реактор работи с ураново-плутониево гориво, но по характеристиките си не създава особени проблеми от гледна точка на безопасността, казаха експерти.

Над 180 000 човека бяха евакуирани от зоната през последните дни, а вероятно повече от 160 души са били изложени на радиация.

Независимо, че години наред Япония последователно се подготвяше за големи земетресения, подсилвайки сградите и изграждайки диги, цунамито, което настъпи толкова бързо след земетресението, че много хора не успяха да се придвижат на по-високо, имаше опустошителен ефект.


Подобни публикации
    няма намерени