13

дек

ribbon

Учените откриха вселенски колайдер

Той е дело на звезда 150 пъти по-тежка от Слънцето

Публикувано в: Светът; (8) прочитания
От: pointburgas

Огромен колайдер във Вселената бе открита от астрономите на разстояние около 7,5 хиляди светлинни години от Земята в областта на гигантската звезда Ета Киля.
Най – мощният ускорител на частици се формира в космоса за сметка на гравитационна сила, която възниква между две масивни звезди. Една от тях е смятана за най – голямата от известните на науката светила – Ета Киля, 150 пъти по – тежка от Слънцето.

В тази звездна система е сформиран своеобразен „капан за елементарни частици”. Гравитацията ускорява протоните до скорост, при която енергията достига до 10ТеВ. Това, на практика е повече от половината, от максимума, получен в Големия адронен колайдер, който работи на Земята. Да се открие „основният конкурент” на земния ускорител учените са успели да направят с помощта на гама – телескопа „Ферми” на НАСА. Записите за излъчването на планетата са доказали, че в гравитационното поле на звездата- гигант елементарните частици се ускоряват, без да имат възможност да напуснат „капана”.

Освен ускоряването на протоните, слънчевите ветрове на Ета Киля носят потоци от йони, електрически заредени атоми. Когато ускорените протони се сблъскват помежду си или с тези йони, се раждат частици, наречени „пиони” които веднага се разпадат, като отделят гама – излъчване, регистрирано от „Ферми”, съобщава Dailytechinfo.org. Откриването на ускорител в звездната система практически потвърждава теорията за съществуването на подобни гравитационни „капани” за протоните.


Подобни публикации
    няма намерени