• Апостроф


  Доберманите от жълтите павета

  Тодор Канев

  Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

  Пълният текст

 • uk_rentacar

28

юли

ribbon

Парижанки се борят за правото да носят панталони

Публикувано в: Светът; (9) прочитания
От: pointburgas

На парижанките все още е забранено да носят панталони, според неотменена наредба от 18 век. Това разкри френска сенаторка, която настоява за отмяна на дискриминиращото правило. След като забрани мюсюлманските бурки на обществени места и утвърди равенството на половете в управлението, френският парламент явно е на път да разреши на парижанките да носят панталони.

Това се оказа все още противозаконно, според наредбата от 29 брюмер година IX (или 17 ноември 1799). Тя е още в сила, както е установила с ужас френската сенаторкаМаривон Блонден, която внесе предложение за отмяна на архаичното правило, съобщи БНР.

То води началото си от френската революция, когато движението на санкюлотите примамва и дамите да носят панталони, което обаче официално им е забранено.
Вестник “Фигаро” отбелязва, че текстът противоречи на френската конституция, определила равни права за двата пола.

Но на практика борбата изглежда по-сложна. Дамският панталон си е прокарал път във френския парламент едва през 1980 г., а първата нарушителка е Мишел Алио-Мари - впоследствие дългогодишен министър, включително на отбраната.

Сподели:

Подобни публикации
  няма намерени